VENECUELA PONUDILA RUSIJI KOPANJE ZLATA: Dok je Amerikancima zabranjeno, Rusi će rado istražiti eksploataciju ruda!
Foto: Reuters / Marco Bello

posao za ruske operatere

VENECUELA PONUDILA RUSIJI KOPANJE ZLATA: Dok je Amerikancima zabranjeno, Rusi će rado istražiti eksploataciju ruda!

Planeta -

Vlasti Venecuele ponudile su ruskim kompanijama učešće u istraživanju i eksploataciji zlata u toj zemlji, izjavio je ruski ambasador u Venecueli Vladimir Zaemski.

"Što se tiče učešća Rusije u projektima eksploatacije zlata ili u drugim rudarskim projektima, Venecuela je napravila širok spektar interesantnih predloga koje trenutno razmatraju zainteresovani ruski operateri", rekao je ambasador.

Zvanični Karakas je, kako dodaje, duboko zainteresovan za saradnju sa Rusijom u sektoru istraživanja mineralnih resursa, uključujučhi zlato, dijamante i koltan (ruda koja se koristi u izradi električnih kondenzatora koje ima svaki laptop, mobilni telefon, kamera...).

foto: Profimedia

Osim dokazanih naftnih rezervi, koje se smatraju najvećim na svetu, Venecuela je bogata i drugim prirodnim resursima kao što su dijamanti, zlato, ruda gvožđa, aluminijum, boksit i prirodni gas.

Venecuela ima 150 metričkih tona rezervi zlata, što su 25. najveće rezerve zlata na svetu, prema izveštaju Svetskog saveta za zlato objavljenom u junu.

Međutim, trenutna ekonomska kriza i američke sankcije su primorale Venecuelu da se osloni na pomoć drugih zemalja, prenosi Raša tudej.

Ranije ove godine, Vašington je zabranio američkim preduzećima i pojedincima da rade sa preduzećima i ljudima koji su uključeni u prodaju zlata iz Venecuele. RT podseća da su Karakas i Moskva u decembru potpisali ugovor o ulaganju pet milijardi dolara u povećanje proizvodnje nafte u Venecueli za jedan milion barela dnevno.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Marco Bello

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja