UPS! BRITANSKA KRALJEVSKA POŠTA OZBILJNO POGREŠILA: Za obeležavanje iskrcavanja u Normandiji, odabrali fotografiju američkih trupa na drugom kraju planete! (FOTO)
Foto: Twitter / Royal Mail

drugi svetski rat

UPS! BRITANSKA KRALJEVSKA POŠTA OZBILJNO POGREŠILA: Za obeležavanje iskrcavanja u Normandiji, odabrali fotografiju američkih trupa na drugom kraju planete! (FOTO)

Planeta -

Britanska pošta izvinila se danas nakon što su istoričari ustanovili da marka dizajnirana za obeležavanje Dana D, iskrcavanja u Francuskoj u Drugom svetskom ratu, u stvari pokazuje američke trupe koje su se iskrcale na hiljade kilometara dalje.

Marka, deo serije od 11 komada za obeležavanje iskrcavanja juna 1944. godine, bila je deo specijalnog programa za 2019. godnu za prikazavanje "Najbolje iz Britanije", preneo je Rojters.

"Izdavanje marke biće odavanje pošte svima koji su učestvovali i koristiće se slike iz tog dana", saopštila je Kraljevska pošta pre nego što je greška otkrivena.

Međutim, nakon prvog pregleda marke postavljene na Tviter Kraljevske pošte, istoričari i drugi stručnjaci naveli su da ona u stvari pokazuje američke trupe koje su se iskrcale maja 1944. u holandskoj Novoj Gvineji, današnjoj Indoneziji, a koje nema veze sa iskrcavanjem na Dan D.

"Iskreno se izvinjavamo što je u prvom pregledu Specijalnih marki 2019. uvrštena marka koja je nepravilno povezana sa Danom D", navela je Kraljevska pošta na Tviter nalogu.

"Marka nije odštampana i želimo da uverimo naše mušterije da ta slika neće biti deo konačnog seta marki", dodali su iz pošte.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Twitter / Royal mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track