ŽUTI PRSLUCI PROZIVAJU MEDIJE: Kolaboracionisti, umanjuju značaj protesta!
Foto: AP / Claude Paris

protesti u francuskoj

ŽUTI PRSLUCI PROZIVAJU MEDIJE: Kolaboracionisti, umanjuju značaj protesta!

Planeta -

Pripadnici pokreta Žuti prsluci danas su šetali ka sedistima vodećih medija u Francuskoj optužujući novinare da su "kolaboracionisti".

Demonstranti tog pokreta optužuju vodeće francuske medije da rade u korist vlade predsednika Emanuela Makrona i jakih ekonomija, a da umanjuju značaj protesta, iako su bili vodeća priča u Francuskoj otkako su počeli 17. novembra.

AP prenosi da su stotine demonstranata šetale Parizom uz povike "novinari-kolaboracionisti", a da su se zaustavili ispred medijske kuće BFM i državne televizije Francuske, gde su najavili šetnju ka drugim medijskim kućama.

Američka agencija je prethodno izvestila da se Žuti prsluci okupljaju danas u manjim grupama u Parizu i drugim francuskim gradovima, ali da je primetno da je i njihov broj kao i policajaca na ulicama znatno manji nego proteklih vikenda.

Na pariskoj aveniji Šanzelize, poprištu nereda početkom meseca, okupilo se nekoliko desetina ljudi, a mirni skupovi održani su i u Marseju, Albervilu i Normandiji.

Pripadnici policije pažljivo motre, ali je njihov broj mnogo manji nego ranije, navela je agencija.

Demonstracije proteklih nedelja bile su uperene protiv predsednika Emanuela Makrona, koji je u međuvremenu ispunio nekoliko njihovih zahteva vezanih za poreske olakšice i druge vidove ekonomske pomoći.

Ipak, i dalje su mnogi nezadovoljni njegovim vođstvom i nastavljaju da postavljaju blokade i prepreke širom zemlje, navodi agencija.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Claude Paris

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track