NEMIRNA GODINA PRED NAJMOĆNIJOM ZEMLJOM EU: Ovo su tri krize koje će DRMATI NEMAČKU sledeće godine
Foto: REUTERS/Enny Nurahen, Profimedia

ANALIZA

NEMIRNA GODINA PRED NAJMOĆNIJOM ZEMLJOM EU: Ovo su tri krize koje će DRMATI NEMAČKU sledeće godine

Planeta -

Zvanični Berlin u narednoj godini imaće problema zbog pada evra, sukoba u Ukrajini i rata u Siriji.

Za Nemačku će 2019. godina na spoljnopolitičkom planu započeti vrlo nemirno, ocenjuje Dojče vele (DW), koji navodi da su kriza evra, te krize u Siriji i Ukrajini simboli mnogih otvorenih pitanja za koja Berlin mora da se pobrine.

Navodi se da je, nakon spasavanja dužničkih država poput Grčke, sudbina evra ponovo na kocki.

Haos u evrozoni

DW navodi da je ovog puta, pre svega, Italija ta koja zadaje glavobolje. Navodi se da, uprkos tome što su se vlada u Rimu i komisija dogovorili o kompromisu, čitava priča ostavlja gorak ukus u ustima. Italijanska vlada, koju čine populistički pokret Pet zvezdica i desničarska Liga, otvoreno se suprotstavila Evropskoj komisiji, koja je odbacila novi italijanski nacrt budžeta zbog prevelikog novog zaduženja.

foto: REUTERS/Enny Nurahen

Prema oceni ovog medija, mada se čini da je velika svađa za sada izbegnuta, italijanska vlada i dalje u rukama ima snažno sredstvo pritiska.

Navodi se, takođe, da sukob između Rusije i Ukrajine, nakon ruskog pripajanja Krima, i dalje ostaje u središtu pažnje. DW ocenjuje da je EU podeljena kad su u pit4anju sankcije protiv Rusije, neke zemlje žele da ih ukinu jer štete biznisu, druge bi pak htele da ih pooštre.

Ove poslednje kritikuju i Nemačku zbog gasovoda Severni tok II, koji bi gas dovodio direktno iz Rusije u Nemačku.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla kako je na samitu sredinom decembra zaključeno da se sankcije ukinu ili pooštre i insistira na nastavku dijaloga s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Goruća tačka... Sukobi u Ukrajini
Goruća tačka... Sukobi u Ukrajinifoto: Profimedia

Dojče vele u analizi postavlja i pitanje da li će mir u Siriji doći s aktuelnim predsednikom Bašarom al Asadom na vlasti.

Navodi se da je nakon više od sedam godina rata ta zemlja u potpunosti devastirana, a da je u međuvremenu Asad, uz pomoć Rusije i Irana, povratio gotovo sva područja koja su se nalazila pod kontrolom pobunjenika.

Žele pomirenje

DW ocenjuje da se ipak širom Evrope širi umor nakon mnogih uzaludnih pokušaja stvaranja trajnog mira u Siriji i da neki političari iza zatvorenih vrata sada već govore i o nekoj vrsti pomirenja s tim da će Asad ostati na vlasti.

Kurir.rs/ Foto: REUTERS/Enny Nurahen/Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track