Najnovije vesti

POSLEDNJA NOVOGODIŠNJA PORUKA ANGELE MERKEL KAO KANCELARKE: Nemačka će se još jače boriti za globalna rešenja! Demokratija živi od promena!
Foto: EPA

POLITIKA U 2019.

POSLEDNJA NOVOGODIŠNJA PORUKA ANGELE MERKEL KAO KANCELARKE: Nemačka će se još jače boriti za globalna rešenja! Demokratija živi od promena!

Planeta

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel u svom novogodišnjem obraćanju pozvala je građane da doprinesu očuvanju Evropske unije kao projekta mira i blagostanja.

 

Merkelova je sunarodnike pozvala da na izborima za Evropski parlament u maju doprinesu da EU ostane "projekat mira, blagostanja i sigurnosti", prenosi Dojče vele.

DW navodi da Merkel od 2005. ima tradicionalno novogodišnje obraćanje u kojem se najpre obraća ljudima u Nemačkoj sa "drage sugrađanke i sugrađani", navodeći da se ipak te reči osluškuju i van Nemačke.

 

Ona je poručila je da će Nemačka da nastavi da se zalaže za globalna rešenja izazova u 2019. godini te da zemlja mora da preuzme još veću odgovornost u svetu. Kancelarka je navela da će pažnja biti usmerena na klimatske promene, rukovođenje migracijama i borbu protiv terorizma, prenela je agencija AP.

foto: EPA

"Želimo da rešimo sva ta pitanja radi našeg sopstvenog interesa i to možemo da uradimo najbolje ako uzmemo u obzir interese drugih", navodi se u tekstu koji je objavila kancelarija nemačke kancelarke uoči današnjeg emitovanja.

To je lekcija, istakla je kancelarka, iz dva rata u prošlom veku.

 

"Ali ovo uverenje više ne deli svako, a izvesnost međunarodne saradnje je pod pritiskom", dodala je Merkel. Prema njenim rečima, u takvoj situaciji moramo da ustanemo, zalažemo i borimo se za naša ubeđenja i moramo da preuzmemo veću odgovornost radi našeg sopstvenog interesa.

Ona je navela i da će se Nemačka zalagati za "globalna rešenja" u Ujedinjenim nacijama. Berlin želi, naglasila je Merkelova , da EU napravi "mnogo jačom i sposobnijom za donošenje odluka". Uz zalaganje da EU postane "snažnija i efikasnija", Merkelova smatra da sa Velikom Britanijom treba zadržati "tesno partnerstvo". Ona je pozvala sunarodnike da na izborima za Evropski parlament u maju doprinesu da EU ostane "projekat mira, blagostanja i sigurnosti".

foto: EPA

Merkelova, koja vodi Nemačku već 13 godina, kaže da je postavila osnove za novi početak krajem oktobra, kada je najavila da se neće kandidovati za peti mandat. Ona se takođe odrekla i rukovođenja konzervativnov Hrišćansko-demokratske unije, glavne nemačke partije desnog centra, koju od 7. decembra vodi Anegret Kramp-Karenbauer.

 

Ona je rekla da planira da ostane na mestu kancelara do kraja parlamentarnog mandata, što bi trebalo da bude do 2021. godine.

 

"Demokratija živi od promena", rekla je ona. "Gradimo ono što su nam ostavili naši prethodnici i oblikujemo stvari u sadašnjosti za one koji će doći posle nas."

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...