Najnovije vesti

GADAFI JE TOG DANA SVOJIM GOVOROM ZAPALIO UJEDINJENE NACIJE: Uništili smo Jugoslaviju! Kome će se SUDITI zbog toga? (VIDEO)
Foto: Beta AP

deset godina od čuvenog govora

GADAFI JE TOG DANA SVOJIM GOVOROM ZAPALIO UJEDINJENE NACIJE: Uništili smo Jugoslaviju! Kome će se SUDITI zbog toga? (VIDEO)

Planeta

Ove godine se navršava jedna decenija od kada je Moamer al Gadafi održao svoj prvi govor u UN.

On je u tom govoru oštro kritikovao njihovu međunarodnu politiku, ali je posebno zanimljivo to što se Gadafi osvrnuo i na raspad Jugoslavije.

"Nijedna zemlja nije bila miroljubiva kao Jugoslavija, izgrađena korak po korak i deo po deo nakon što ju je Hitler uništio. Onda smo je mi uništili, uradili smo isto što i Hitler. Tito ju je izgradio ciglu po ciglu, a onda smo stigli mi i srušili je svojim imperijalističkim ličnim interesima. Kako možemo biti spokojni nakon toga? Ako je mirna zemlja poput Jugoslavije bila suočena s takvom tragedijom, Generalna skupština bi trebalo da pokrene istragu i da odluči koga osuditi na Međunarodnom sudu“, poručio je Gadafi.

Podsećanja radi, Moamer al Gadafi bio je libijski političar, državnik, vojni vođa i de facto vođa Libije, koji je to postao nakon vojnog udara 1969. godine.

Interesantno je da je Gadafijeva druga žena bila je Jugoslavenka Sofija Farkaš, a, posle smrti egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera, Jugoslavija postaje Gadafijev najbolji prijatelj.

S jedne strane, Libija je dobijala tehničku pomoć i određen broj vojnih instruktora, dok je s druge strane na[a yemlja dobijala naftu.

Snimak njegovog govora možete pogledati u videu ispod. Deo govora koji se tiče Jugoslavije počinje od 1:05:12

Kurir.rs/Foto: Beta AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja