Najnovije vesti

BRITANIJA NEGODUJE: Asad će još neko vreme biti na vlasti i to zahvaljujući Rusima
Foto: EPA / SANA

UBLAŽILI RETORIKU, ALI I DALJE NEZADOVOLJNI

BRITANIJA NEGODUJE: Asad će još neko vreme biti na vlasti i to zahvaljujući Rusima

Planeta

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije, Džeremi Hant, priznao je da će sirijski predsednik Bašar al Asad najverovatnije ostati na vlasti "još neko vreme" zahvaljujući podršci svojih ruskih saveznika.

"Mislim da znate da je dugogodišnji stav Britanije da nećemo imati trajni mir u Siriji sa tim vrhom. Ali nažalost, mislim da će on biti tu još neko vreme zahvaljujući podršci koju dobija iz Rusije“, rekao je Hant.


Ovo priznanje je korak unazad od uobičajene retorike "Asad mora da ode", koju su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici stalno upotrebljavali kada su govorili o sirijskom predsedniku.

Džeremi Hant
Džeremi Hantfoto: EPA / Kimmo Brandt

"Rusija može da misli da je dobila sferu uticaja. Ono što bismo im rekli je: Da, ali ste takođe dobili i odgovornost. Ako ćete biti umešani u Siriju, onda morate da obezbedite da tamo zaista bude mir. A to znači da osigurate da predsednik Asad ne upotrebi hemijsko oružje na svom sopstvenom narodu“, dodao je Hant.

 

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Francuska više puta su optužili sirijsku Vladu da upotrebljava hemijsko oružje protiv civila u delovima zemlje koje kontrolišu razne oružane grupe. Damask i njegovi saveznici više puta su pokazali da je većina takozvanih hemijskih napada bilo insceniranje od strane grupa kao što su Beli šlemovi koje podržava Zapad, kako bi se promovisala zapadna vojna intervencija.

foto: AP / Hussein Malla


Velika Britanija je bila na čelu pružanja različitih oblika materijalne i moralne podrške snagama koje se bore protiv sirijske Vlade od 2011. godine, a posebno se istakla kontroverzna grupa "Beli šlemovi", koju je osnovao Džejms le Mezurije, bivši oficir britanski vojne obaveštajne službe i plaćenik sa vezama sa državama Persijskog zaliva.

 

Građanski sukob u Siriji traje od 2011. godine. 2014. godine počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, koji svoje operacije protiv Islamske države u regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija. Vašington podržava tzv. umerenu opoziciju i zalaže se za smenu vlasti u Siriji. Rusija, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara al Asada od 2015. godine sprovodi vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. godine objavila poraz Islamske države i početak povlačenja svojih jedinica sa teritorije Sirije.

 

Kurir.rs/Sputnjik
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...