OZLOGLAŠENA HAKERSKA GRUPA UDARILA NA AMERIKU: Otkrili 650 dokumenata o 11. septembru, a to je tek početak! Evo šta traže i ko im je sve bio na meti!
Foto: Profimedia

ne prezaju ni od čega

OZLOGLAŠENA HAKERSKA GRUPA UDARILA NA AMERIKU: Otkrili 650 dokumenata o 11. septembru, a to je tek početak! Evo šta traže i ko im je sve bio na meti!

Planeta -

Hakerska grupa "Dark overlord" dešifrovala je 650 poverljivih dokumenata koje su, kako tvrde, povezani sa terorističkim napadom 11. septembra.

Oni su ranije zapretili da će pustiti na hiljade tajnih dokumenata koji su ukradeni od osiguravajućih kuća i vladinih agencija, a koji navodno otkrivaju tajnu o terorističkom napadu 11. septembra. Za ove poverljive dokumente traže određenu sumu i to bitkoinu. Ovo je samo deo od 18.000 dokumenata.

Danas, "Dark overlord" je saopštio da su primili više od 12.000 dolara u bitkoinu što je dovoljno da "otključaju" prvi nivo poverljivih dokumenata.

Navodno, postoje još 4 nivoa koja su i dalje pod šiframa. To se može pogledati ovde.

"Svaki nivo sadrži još više tajni i kompromitujućih materijala... generalno još više istine", saopštili su. Grupa tvrdi da će ovo "curenje informacija" imati pogubne posledice po SAD.

Prvi sloj sadrži memorandume i ugovore, podatke zaposlenih Ameriken erlajnsa, podatke o osiguranju i intervjue porodica poginulih 11. septembra. Zapravo, tu nema senzacionalnog materijala, ali je ipak potvrda da hakeri nameravaju da idu dublje i da se neće zaustaviti sa objavljivanjem raznoraznih podataka.

foto: Profimedia

U svetlu ovih događanja, mnogi su se zapitali ko je "Dark Overlord", odnosno, ko stoji iza ove hakerske grupe.

U početku, hakeri su krali podatke koje su potom prodavali, ali onda su prešli na ucene. Ubrzo su se specijalizovali za hakovanje velikih organizacija tražeći otkupe da ne bi objavljivali poverljive informacije. Na meti su im bile medicinske ustanove, škole, mediji, kao i klinika za plastične operacije u Londonu. Jednom prilikom su pustili u javnost celu sezonu Netfliksove serije "Narandžasta je nova crna" pre njene zvanične premijere. Medijima su nudili i fotogarfije poznatih ličnosti koje su se podvrgle plastičnim operacijama.

Svaka institucija ili organizacija koja barata osetljivim ličnim podacima

(korisnika, klijenata, mušterija, pacijenata) rizikuje da bude hakovana.

Međutim, velika je verovatnoća da je vrednost hakovanih podataka prenaduvana, pa je tako i slučaju sa informacijama o 11. septembru, smatraju stručnjaci.

Ovoga puta, "Dark overlord" traži 2 miliona dolara inače će u javnost procuriti osetljivi podaci, a čak prete da će ih prodati terorističkim grupama, stranim vladama i medijima.

Kurir.rs - N.P/Forbs, RT

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track