Najnovije vesti

PRINC HARI VEŽBA ZA RAT PROTIV RUSIJE: Kraljičin unuk sa specijalcima na Arktiku
Foto: EPA

PILOT

PRINC HARI VEŽBA ZA RAT PROTIV RUSIJE: Kraljičin unuk sa specijalcima na Arktiku

Planeta

LONDON - Britanski princ Hari (34) zajedno sa 1.000 elitnih komandosa učestvovaće na vojnoj vežbi u Norveškoj čiji je cilj uvežbavanje kontranapada na Rusiju u slučaju invazije s istoka.


U pitanju je najveća vežba britanske armije koja će biti održana na Arktiku u poslednjih 20 godina.

 

foto: EPA


Do nje dolazi u jeku tenzija u odnosima između zapadnih zemalja i Rusije još od okončanja Hladnog rata. Princ Hari je zamenio vojvodu od Edinburga kao ceremonijalni komandant kraljevskih marinaca. On je završio vojnu akademiju u Sendherstu i ima čin kapetana. Pilot je borbenog helikoptera i odslužio je dve smene na frontu u Avganistanu, gde je učestvovao u borbenim misijama protiv talibana.


Cilj vežbi na Arktiku jeste da se pokaže jedinstvo i odlučnost prema Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije, koga zapadne zemlje optužuju da je krivac za aneksiju Krima i podršku proruskim snagama na istoku Ukrajine.

foto: Profimedia


Zanimljivo je da princ Hari i njegova supruga Megan Markl, američka glumica, očekuju prvo dete sredinom aprila. Ne zna se da li će i ona putovati u Norvešku:


- Princ će biti na vežbi u okviru zvanične posete Norveškoj. On će podržati trupe, ali nije predviđeno da bude u uniformi. U pitanju su naše glavne snage čiji je zadatak da zaštite Evropu u slučaju ruske invazije - rekao je izvor blizak armiji koji je želeo da ostane anoniman.


Princ se navodno pohvalio prijateljima da jedva čeka da se vrati među vojnike i ponovo bude s njima u akciji. Podsećamo, princ Hari je povučen iz Avganistana kada se pročulo da je on među britanskim vojnicima na frontu i kada su talibani ponudili 30.000 evra za njegovu glavu.

 

foto: EPA
Rat uživo
PREKO 8.000 VOJNIKA

 

U vežbi na Arktiku će, pored britanskih snaga, učestvovati još i američki, holandski i norveški specijalci, ukupno njih oko 8.000. Planirana je vojna vežba s bojevom municijom, a uvežbavaće se minobacački, raketni, artiljerijski i protivtenkovski napad.

 


(Kurir.rs/E. K. /Foto: EPA)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...