SRBI ŠIROM SVETA SLAVE BOŽIĆ: Pogledajte kako slave Srbi u Americi! U Džeksonu SVE PUCA I TREŠTI! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

HRISTOS SE RODI!

SRBI ŠIROM SVETA SLAVE BOŽIĆ: Pogledajte kako slave Srbi u Americi! U Džeksonu SVE PUCA I TREŠTI! (VIDEO)

Planeta -

U gotovo svim pravoslavnim hramovima u zemjama regiona i širom sveta održavaju se danas liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, a o slavlju srpske dijaspore u Džeksonu, gradu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, obično izveštavaju skoro svi američki mediji.

Svuda se čita poslanica patrijarha Irineja, kojom su pravoslavni vernici pozvani na međusobno razumevanje, ljubav i praštanje.

"Čuvajmo se teških i neoprezno izgovorenih reči, imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo rečima. Blage reči leče, gruba reč povređuje, a rane od reči često su grublje i od fizičkih rana", poruka je patrijarha srpskog i episkopa SPC.

Božić po Julijanskom kalendaru obeležavaju vernici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimske patrijaršije i Sveta gora i deo egipatskih Kopta.

Srbi u Džeksonu slave Božić otkako ta komuna postoji, ali poslednjih desetak godina to je pravi spektakl. Nema proslave dok se ne ispucaju puške da ceo grad zna da Srbi slave. Evo kako to obično izgleda.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track