Najnovije vesti

CRNE PROGNOZE ČUVENOG EKONOMISTE ZA 2019: EU će se urušiti, a ove zemlje će postati NOVA GRČKA! ŠOK! (VIDEO)
Foto: EPA, Profimedia

EKONOMSKA PROPAST

CRNE PROGNOZE ČUVENOG EKONOMISTE ZA 2019: EU će se urušiti, a ove zemlje će postati NOVA GRČKA! ŠOK! (VIDEO)

Planeta

Evropska unija će se urušiti iznutra ove godine, tvrdi Mič Fajerstajn, investitor i ekonomski analitičar, i kaže da ćemo se iznenaditi koje zemlja će postati "nova Grčka".

 

Ova godina biće žestoka za Evropsku uniju ne samo zbog Bregzita, već zato što će i druge članice baciti taj blok na kolena, izjavio je Fajerstajn za emisiju "Kajzer riport" (Keiser Report) televizije Raša tudej (Russia Today). Nacionalni protesti u Francuskoj, tvrdi on, samo su pokazatelj onoga što nas čeka.

Mič Fajerstajn
Mič Fajerstajnfoto: Printscreen YouTube/RT

"Videćete globalne nemire. Videćete šta će biti u Italiji kad Evropska unija pokuša da im nameće", rekao je taj britansko-američki investitor dok je govorio o "drakonskim merama štednje".

 

Međutim, nije samo Italija u opasnosti da pođe putem do guše zadužene Grčke, nego i Francuska, a na to ukazuje veoma nizak rejting tamošnjeg predsednika Emanuela Makrona, jako visoku nezaposlenost i ogromne socijalne najednakosti.

"Italija ima 4 biliona duga i kaže da ga neće otplatiti... U Francuskoj je slično, ali tamo imaju građanske proteste i narod koji spaljuje Pariz. Neko će tu morati da ode", procenjuje je Fajerstajn. 

 

Inače i Italija i Francuska krše pravila EU o budžetu. Pošto se samo 2018. pridržavao (budžetske politike EU), Pariz je najavio da će budžetski deficit u 2019. biti 0,2 odsto viši od praga od 3 odsto, koliko pravila EU dozvoljavaju. Brisel je pristao da toleriše ovo kršenje, što je radio i čitavu deceniju pre no što je Makron izabran.

Italija se takođe oštro razilazi sa 28-članim blokom. Evropska komisija je pokušala prošle godine ekonomski disciplinuje Italiju zbor kršenja regulacije. Sukob je primiren tek sredinom decembra, kad je Italija pristala na budžet uprkos žestokim kritikama opozicije.

Kurir.rs/RT

Foto: Printscreen YouTube/RT

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...