Najnovije vesti

UKRAJINA TUŽI RUSIJU: Zbog  incidenta u Kerčkom moreuzu žale se sudu u Strazburu
Foto: printscreen YT

presavili tabak

UKRAJINA TUŽI RUSIJU: Zbog incidenta u Kerčkom moreuzu žale se sudu u Strazburu

Planeta

Vlada Ukrajine podnela je Evropskom sudu za ljudska prava tužbu protiv Moskve zbog navodnog kršenja prava ukrajinskih mornara koji su uhapšeni u incidentu u Kerčkom moreuzu, saopštio je zamenik ukrajinskog ministra pravde Ivan Liščina.

"Vlada Ukrajine ispunila je instrukcije Suda i 7. januara 2019. uputila punopravnu prijavu po predmetu broj 55855/18", napisao je Liščina na svom nalogu na Fejsbuku.

 

Kako je naveo, Vlada Ukrajine zahteva da Evropski sud za ljudska prava osudi kao nezakonito zatvaranje 22 ukrajinska mornara i dva pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u kaznene ustanove Ruske Federacije i krivično gonjenje nakon pritvaranja zbog nvodnog nezakonitog prelaska ruske granice.

 

Prethodno je Ministarstvo pravde Rusije informisalo Evropski sud za ljudska prava o tome gde se nalaze ukrajinski mornari, kakav im je pristupu pravnoj pomoći, kakvo je njihovo zdravstveno stanje i nvelo da oni nemaju prituyybe na tretman, navodi Sputnjik.

 

Ruske pomorske snage zaplenile su 25. novembra u Kerčkom moreuzu, koji spaja Azovsko i Crno more, tri ukrajinska vojna broda i uhapsile članove njihove posade s obrazloženjem da su povredili ruske teritorijalne vode.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen YT

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...