DOKUMENT OTKRIVEN NA UKRAJINSKOM BRODU OTKRIVA PAKLENI PLAN: Oficiri dobili naređenje da tajno uđu u Azovsko more, među uhapšenima i 2 špijuna! (VIDEO)
Foto: Screenshot, AP

ratne igre

DOKUMENT OTKRIVEN NA UKRAJINSKOM BRODU OTKRIVA PAKLENI PLAN: Oficiri dobili naređenje da tajno uđu u Azovsko more, među uhapšenima i 2 špijuna! (VIDEO)

Planeta -

Dokumenti zaplenjeni tokom pretresa brodova ukrajinske ratne mornarice posle incidenta na Crnom moru pokazuju da je to bila provokacija koja je trebalo da napravi skandal, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Skrenuli smo pažnju naših kolega na dokumente koji su objavljeni nakon što su ruski graničnari pretresli brodove prekršilaca. Iz dokumenata se vidi da je to bila unapred planirana provokacija koja je trebalo da izazove skandal zarad postizanja geopolitičkih ciljeva i rešavanja unutrašnjeg problema režima u Kijevu“, rekao je ministar na konferenciji za novinare nakon razgovora sa svojim švajcarskim kolegom.

Lavrov je istakao da se iz pronađenih dokumenata vidi da su ukrajinski oficiri koji su se nalazili na brodovima dobili naređenje da ne obaveštavaju Moskvu o prolasku i tajno se probiju u Azovsko more. Rusija se nada da će specijalni izaslanik Vašingtona u Ukrajini Kurt Volker igrati ulogu diplomate koji teži da postigne saglasnost između sukobljenih strana, rekao je Lavrov.

Veoma bih voleo da predstavnik Sjedinjenih Američkih Država u rešavanju ukrajinske krize Kurt Volker igra ulogu istinskog predstavnika koji teži pronalasku saglasnosti između sukobljenih strana. Pre svega, između Kijeva sa jedne, i Donjecka i Luganska sa druge strane. U međuvremenu, gospodin Volker deluje kao vatreni, nekritični zaštitnik svih provokativnih akcija kijevskog režima“, naglasio je Lavrov.

Ranije je specijalni izaslanik Vašingtona za rešavanje situacije u Ukrajini Kurt Volker izjavio da bi Sjedinjene Američke Države želele da evropske saveznice „pažljivije“ razmotre mogućnost proširenja sankcija Rusiji zbog incidenta u Kerčkom moreuzu.

Prema saopštenju Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) u nedelju su brodovi ukrajinske mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedena su 24 ukrajinska mornara, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.

Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasil Gricak potvrdio informaciju o prisustvu dvojice vojnih kontraobaveštajaca SBU na brodovima ukrajinske mornarice koji su zarobljeni u nedelju u Kerčkom moreuzu zbog povrede ruske državne granice. "Oficiri ukrajinske obaveštajne službe izvodili su borbene zadatke kontraobaveštajne podrške odeljenju ukrajinske mornarice, u skladu sa Članom 12 ukrajinskog zakona o Službi bezbednosti Ukrajine", navodi se u Grisakovom saopštenjui.

Sudovi na Krimu odredili su dvomesečni pritvor za 24 ukrajinska mornara osumnjičena za narušavanje ruske državne granice, javio je dopisnik agencije TASS.

Predsednik Rusije Vladimir Putin skrenuo je pažnju na činjenicu da su brodovi nezakonito ušli u teritorijalne vode koje su bile ruske i pre prisajedinjenja Krima i nazvao je incident beskrupuloznom igrom i zaoštravanjem kako bi se suzbili politički protivnici aktuelnih Kijevskih vlasti i ukazalo na znake unapred pripremljene provokacije.

Kurir.rs/Sputnjik Srbije

Foto Screenshot, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track