SVET HRLI U KATASTOFU! NATO sprema napad na Putina zbog Ukrajine? Detalji ratne drame od koje drhti planeta!
Foto: Profimedia

Tenzije između Rusije i Ukrajine vode u svetski rat

SVET HRLI U KATASTOFU! NATO sprema napad na Putina zbog Ukrajine? Detalji ratne drame od koje drhti planeta!

Specijal -

Opasnost! Sukob bivših sovjetskih republika u vodama oko Krima preti da odvede svet u globalni sukob jer je Alijansa podržala Kijev i sazvala hitan sastanak, dok je Rusija zapretila da će se braniti, a zatim demonstrirala silu ispaljujući nove krstareće rakete

MOSKVA/KIJEV - Ruska i ukrajinska mornarica sukobile su se u nedelju u Kerčkom prolazu pored Krima, što je dovelo do podgrevanja sukoba između ove dve bivše sovjetske republike, a tenzije zbog kojih je izbio novi hladni rat pre više od četiri godine prete da odvedu svet u okršaj globalnih razmera.

foto: Printscreen

Severnoatlantska alijansa (NATO) pružila je podršku Ukrajini i sazvala hitan sastanak, na šta ih je Rusija optužila za slepu podršku Kijevu, a zatim demonstrirala silu ispaljujući krstareće rakete s novih ratnih brodova u Japanskom moru.

Sergej Rjapkov

AMERI, NE RAZMEŠTAJTE RAKETE PO EVROPI

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov upozorio je juče da bi najavljeno američko povlačenje iz hladnoratovskog sporazuma o kontroli naoružanja moglo kritično poremetiti stabilnost u Evropi. Rjapkov je izjavio da će SAD, ako u Evropi rasporede rakete srednjeg dometa posle povlačenja iz sporazuma koji zabranjuje njihovu upotrebu, moći da pogode mete duboko na ruskoj teritoriji.

Porošenkov zahtev

U sukobu u Kerčkom prolazu ranjena su šestorica i zarobljena 24 ukrajinska mornara, a zaplenjena su i tri njihova ratna broda. To je dovelo do granatiranja proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, a predsednik te zemlje je juče potpisao uvođenje ratnog stanja.

- Zahtevam od Rusije da odmah pusti na slobodu ukrajinske mornare i brodove - poručio je Porošenko, koji je naveo da će vanredno stanje u zemlji trajati do 25. decembra iako je trebalo da traje 30 dana duže i dodao:

- Bezbednosna služba dobila je naredbu da odmah pojača kontraobaveštajne, protivterorističke i protivsabotažne aktivnosti.

OPTUŽBE Šef komiteta Saveta Federacije Rusije

ALIJANSA I EVROPA UZ PROVOKATORA IZ KIJEVA

Ukrajina je izrežirala provokaciju s brodovima u ruskim vodama da bi nametnula ratno stanje, izjavio je predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačev.

- Kad je reč o primeni ratnog stanja u Ukrajini: prvo, jasno je da je ovaj korak pre uzrok nego što je posledica. Cela ova provokacija u Azovskom moru je bila isplanirana sa ovim ciljem. Zasigurno je postojala želja da se nešto mnogo ozbiljnije desi, ali u ovoj situaciji, ovo je za Kijev dovoljno - rekao je Kosačev, prenosi TASS.

foto: Profimedia

On je naglasio da vlasti u Kijevu pokušavaju da „izvuku maksimum iz ovog sramnog piratskog PR poduhvata“, koji je počeo još u izbornoj kampanji Petra Porošenka, a to je želja da Ukrajina ponovo dođe na naslovne strane međunarodnih medija.

- Provokacija Kijeva je apsolutno besmislena s vojne tačke gledišta, iako je s političkog prilično perspektivna - jer će i NATO i EU podržati provokatora iz Kijeva šta god se dogodilo. Međutim, niko ne treba da gaji nikakve sumnje, Rusija neće pokleknuti i izdržaće sve napade, bilo da je reč o psihološkim, političkim bilo o, ne daj bože, vojnim - poručio je Kosačev, prenosi Sputnjik.

NATO je, nakon razgovora Porošenka s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, objavio da će ambasadori država članica NATO i izaslanik Ukrajine kasnije održati hitan sastanak u Briselu.

- NATO u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, uključujući njena navigaciona prava u sopstvenim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom - rekao je Stoltenberg.

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin primio informacije o dešavanjima u Kerčkom prolazu u realnom vremenu.

- To je bila ozbiljna provokacija i naravno, kompletne informacije o incidentu saopštene su Putinu - rekao je Peskov.

foto: Reuters

Hitni sastanci

Proglašenje ratnog stanja u Ukrajini moglo bi da omogući slobodno delovanje radikalnih nacionalista, upozorio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Treba oprezno da pratimo situaciju u Donbasu. Kršenja međunarodnog humanitarnog prava su već postala uobičajena tamo, a to uključuje granatiranje naselja i društvenih ustanova i civilne žrtve. Ako bi ratno stanje bilo proglašeno, radikalni nacionalisti bi mogli da se osete kao da su dobili odrešene ruke - rekao je Lavrov, prenosi TASS.

foto: AP

On je istakao da Rusija „snažno poziva zapadne sponzore Kijeva da smire one koji pokušavaju da iskoriste vojnu histeriju i da dobiju političke poene za predstojeće izbore i druge događaje u Ukrajini“.

- Ukrajinska strana, kada je planirala ovu provokaciju, sigurno je proračunala dodatne koristi koje je želela da izvuče iz ove situacije, očekujući da je SAD i Evropa slepo podrže, kao i uvek - rekao je Lavrov.

Na zahtev Rusije sazvana je hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u Briselu je sazvan sastanak NATO, a održana je i vanredna sednica Stalnog saveta OEBS u Beču. Sastanak je zakazala Italija kao predsedavajuća, na zahtev Ukrajine, „kako bi se razmotrila najnovija agresija Rusije“ na tu zemlju.

REAGOVANJA

Donald Tusk, predsednik Saveta EU

PROVOKACIJA RUSIJE

- Osuđujem rusku upotrebu sile u Azovskom moru. Ruske vlasti moraju vratiti ukrajinske mornare, plovila i uzdržati se od daljih provokacija. Evropa će biti ujedinjena u podršci Ukrajini.

Johanes Han, komesar EU za proširenje

NEPRIHVATLJIVA SITUACIJA

- Razvoj situacije u Azovskom moru je neprihvatljiv. Rusija mora odmah da oslobodi posadu i plovila i pruži ranjenima medicinsku pomoć. Kerčki moreuz mora da se otvori kako bi plovila nesmetano prolazila. Bitno je da odmah dođe do deeskalacije.

Angela Merkel, nemačka kancelarka

RAZREŠITI KRIZU ŠTO PRE

- Zabrinuta sam zbog eskalacije ruske agresije i korišćenja oružja. Učiniću sve što je u mojoj moći da se razreši kriza između Ukrajine i Rusije i da dođe do smanjivanja tenzija.

Emanuel Makron, predsednik Francuske

OSLOBODITI MORNARE

- Ništa ne opravdava rusku upotrebu sile. Tražimo od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i vrati zaplenjene brodove što pre. Obe strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i spreče vojnu eskalaciju.

Kurir / E.K.

Foto: Reuters, Profimedia, AP, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja