VANREDNA SEDNICA U KOSOVSKOJ MITROVICI: Svi gradonačelnici sa severa PODNELI OSTAVKE! (KURIR TV)
Foto: Zoran Šaponjić

zbog diskriminatorske politike Prištine

VANREDNA SEDNICA U KOSOVSKOJ MITROVICI: Svi gradonačelnici sa severa PODNELI OSTAVKE! (KURIR TV)

Politika -

Na vanrednoj sednici skupštine opštine Kosovska Mitrovica koja je održana danas, gradonačelnici opština sa srpskom većinom podneli su ostavke, a usvojena je i Deklaracija o prekidu komunikacije, saradnje, svih poslovnih i institucijalnih odnosa sa institucijama Prištine!

Na sednici je razmatrana političko-bezbednosna situacija na severu KiM, a na samom početku Goran Rakić je ustao i rekao da podnosi ostavku na mesto gradonačelnika Kosovske Mitrovice.

foto: Zoran Šaponjić

Njegovu odluku odbornici su propratili aplauzom, a razlog je, kako je naveo, uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu.

"Zbog ovih taksi naša deca neće imati hranu, vodu, osnovne uslove za život. Podnosim ostavku zbog kontinuiranog nasilja koje sprovode institucije iz Prištine i zbog nepoštovanja međunarodnih ugovora", rekao je Rakić.

Nakon Rakića, i ostali gradonačelnici sa srpskom većinom na severu Kosova podneli su ostavke zbog kršenja osnovnih ljudskih i ekonomskih prava Srba.

foto: Zoran Šaponjić

Tokom sednice, skupština opštine Kosovska Mitrovica usvojila je Deklaraciju o prekidu komunikacije, saradnje, svih poslovnih i institucijalnih odnosa sa institucijama Prištine.

"Organi albanske i prištinske administracije u opštinama na severu Kosova od danas ne postoje. Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom, albanskom sistemu na severu Kosova obustavlja se, a organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati, dok lokalne skupštine neće zasedati.Odluka ostaje do povlačenja diskriminatorskih odluka Prištine", saopšteno je na vanrednoj sednici u Mitrovici.

foto: Zoran Šaponjić

Podsetimo, u podne, povodom uvođenja takse od 100 odsto na srpsku robu, biće održan miran protest Srba u Kosovskoj Mitrovici.

(Kurir.rs/Z.Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track