ERDOGAN ISKULIRAO TRAMPOVOG SAVETNIKA! BOLTON ODLAZI IZ TURSKE BEZ SUSRETA: Amerikanac napravio veliku grešku! Turska neće praviti kompromise!
Foto: AP / Presidential Press Service

ISPROZIVAO GA U PARLAMENTU

ERDOGAN ISKULIRAO TRAMPOVOG SAVETNIKA! BOLTON ODLAZI IZ TURSKE BEZ SUSRETA: Amerikanac napravio veliku grešku! Turska neće praviti kompromise!

Planeta -

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton završiće posetu Turskoj bez susreta s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, očigledno zbog neslaganja Vašingtona i Ankare oko odnosa prema kurdskim borcima u Siriji.

Turska ne može da prihvati nedavne komentare Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa da Ankara mora da se složi da zaštiti kurdske saveznike Vašingtona u Siriji, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Džon Bolton
Džon Boltonfoto: EPA

Obraćajući se članovima svoje AK partije u parlamentu, Erdogan je rekao da je Bolton napravio "ozbiljnu grešku" pozivajući na nove uslove američkog povlačenja iz Sirije i da Turska ne može da prihvati kompromis po pitanju kurdske milicije YPG, preneo je Rojters.

Erdogan je naveo da su turske pripreme za novu vojnu ofanzivu protiv terorističkih grupa u Siriji u velikoj meri završene.

Predsednik Turske je dodao i da je borba kurdske YPG milicije protiv Islamske države "velika laž".

Turska smatra YPG, koje su podržale SAD u brobi protiv ID, terorističkom organizacijom i delom zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Bolton sastao se danas sa Ibrahimom Kalinom, savetnikom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa kojim je razgovarao o sudbini sirijskih Kurda.

Bolton je razgovarao sa Kalinom dva sata u predsedničkom kompleksu u Ankari, preneo je AP.

On je rekao da je tražio uveravanja od Turske da neće napasti kurdsku miliciju u Siriji, saveznika SAD u borbi protiv Islamske države.

Bolton je naveo da je to "uslov" za planirano povlačenje američkih snaga sa severoistoka Sirije američkog predsednika Donalda Trampa.

Turska smatra Sirijske kurdske jediniče za zaštitu naroda (YPG) terorističkom grupom.

Erdogan: Bolton se sastao sa svojim kolegom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da zvaničnici iz američke administracije možda pokušavaju da opstruiraju "jasan sporazum" koji su on i predsednik SAD Donald Tramp postigli u telefonskom razgovoru 14. decembra.

Erdogan je rekao da je u tom razgovoru, koji je opisao kao "istorijsku prekretnicu" Turska obećala da će preuzeti borbu protiv preostalih ekstremista Islamske države kada se američke trupe povuku iz Sirije.

Na pitanje novinara zašto se nije sastao sa Džonom Boltonom, savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika koji je danas bio u Ankari, Erdogan je rekao da se Bolton sastao sa svojim kolegom, a da bi on uskoro mogao da se čuje telefonom sa Trampom.

Bolton se danas sastao sa Ibrahimom Kalinom, savetnikom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa kojim je razgovarao o sudbini sirijskih Kurda.

Bolton je razgovarao sa Kalinom dva sata u predsedničkom kompleksu u Ankari.

On je rekao da je tražio uveravanja od Turske da neće napasti kurdsku miliciju u Siriji, saveznika SAD u borbi protiv Islamske države.

Kurir.rs/ Agencije

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track