Najnovije vesti

DIPLOMATSKI SKANDAL! AMERIKA DEGRADIRALA EVROPU: Status EU u Vašingtonu nije više na državnom nivou! Nisu obavestili ni ambasadora ni Brisel!
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

zatezanje odnosa

DIPLOMATSKI SKANDAL! AMERIKA DEGRADIRALA EVROPU: Status EU u Vašingtonu nije više na državnom nivou! Nisu obavestili ni ambasadora ni Brisel!

Planeta

Sjedinjene Američke Države nedavno su, iznenada, degradirale diplomatski status predstavništva EU u Vašingtonu, a da pritom nisu zvanično obavestile ambasadora EU.

Američka vlada je krajem prošle godine donela odluku o promeni diplomatskog statusa "Delegacije Evropske unije za SAD", bez najave, navodi Dojče vele (DW).

To znači da je EU, sa stanovništa vlade SAD, sa državnog nivoa degradirana na status međunarodne organizacije, objašnjava DW. U Briselu kažu da su u toku razgovori sa SAD o tom pitanju.

Kako dodaju, predstavnici SAD i EU su još u decembru razgovarali tim povodom.

"Ne znamo tačno zašto su to učinili, jer nisu nas informisali. Mogu da potvrdim da taj korak u Briselu nije pozitivno prihvaćen", rekao je za DW neimenovani predstavnik EU u Vašingtonu.

foto: Profimedia

Predstavnici EU u Briselu su potvrdili da je aktuelni ambasador EU u SAD Dejvid O'Saliven, koji je do februara na funkciji, ponovo dobio svoj prvobitni protokolarni rang.

Prošle godine, dodaje DW, delegacija EU je primetila da njen ambasador u Vašingtonu nije pozivan na određene manifestacije. Kako navodi, predstavnici vlade SAD su potvrdili diplomatama EU da je O'Salivenov status bio degradiran, i to možda već krajem oktobra i početkom novembra.

Prema rečima neimenovanog službenika EU, na dan sahrane Džordža Buša Starijeg, 5. decembra 2018. godine, kada su diplomate u Vašingtonu odavale poslednju počast nekadašnjem predsedniku SAD, O'Saliven nije bio prozvan kao do tada, hronološki redom po godinama u službi, već kao poslednji.

DW napominje da je O'Saliven, koji je ambasador EU u SAD od 2014, u takvim prilikama uvek bio među prvih 20 do 30 pozvanih, od više od 150 ambasadora akreditovanih u Vašingtonu.

"To definitivno nije pitanje protokola, već je jasno da ima političku pozadinu", rekao je neimenovani diplomata "iz jedne države EU" tvrdeći da većina država-članica deli to mišljenje.

DW ocenjuje da deluje da je diplomatsko degradiranje delegacije EU u Vašingtonu u skladu sa antievropskim stavom vlade američkog predsednika Donalda Trampa.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...