Najnovije vesti

KO JE UBIO IRANSKE DISIDENTE: EU uvela sankcije Teheranu zbog atentata u Holandiji, Danskoj i Francuskoj!
Foto: Shutterstock

Iran negira veze sa likvidacijama

KO JE UBIO IRANSKE DISIDENTE: EU uvela sankcije Teheranu zbog atentata u Holandiji, Danskoj i Francuskoj!

Planeta
22:48h

BRISEL - Evropska unija uvela je danas sankcije iranskoj obaveštajnoj službi i dvojici zvaničnika optuženih da su umešani u seriju ubistava i zavera usmerenih protiv disidenata u Holandiji, Danskoj i Francuskoj.

Odluku su jednoglasno donele sve zemlje članice EU.

Odluka je doneta u trenutku kada je Hag prvi put danas optužio Teheran za umešanost u ubistvo dvojice disidenata na holandskom tlu 2015. i 2017 godine, zbog čega je proterano dvoje iranskih diplomata.

Evropske sankcije uvedene su protiv Uprave za unutrašnju bezbednost iranske obaveštajne službe i dvojice zvaničnika tog odelenja, uključujući šefa Saeida Hašemija Mogadama, saopštilo je dansko ministarstvo spoljnih poslova.

Prema sankcijama imovina te uprave i tih ljudi je zamrznuta.

Na osnovu informacija obaveštajnih službi više evropskih zemalja EU procenjuje da je verovatno da je Iran umešan u ubistva i zavere planirane i sprovedene na teritoriji Evrope.

Holandska vlada je javno optužila Iran za planiranje, kao i za dva izvedena atentata 2015. i 2017. u pismu parlamentu u kojem preti dodatnim ekonomskim sankcijama ako Iran ne bude saradjivao s evropskim istražiteljima, prenosi radio Slobodna Evropa. ;Iran je negirao bilo kakvu vezu s atentatima, navodeći da je cilj tih optužbi da se naškodi evropsko-iranskim odnosima. ; Pariz optužuje Teheran za planiranje bombaškog napada na skup iranske opozicije kod Pariza, dok je Danska objavila da je sprečila plan iranske obavještajne agencije da ubije iranskog opozicionog političara na njenoj teritoriji. ; Iran negira bilo kakvu umešanost u te atentate.

Prilikom objavljivanja sankcija danas Holandija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Danska i Belgija prenele su iranskim vlastima svoju ozbiljnu zabrinutost. ; "Teheran je obavešten da je svaka umešanost u takve stvari potpuno neprihvatljiva i da treba odmah da prestane", saopštila je holandska vlada i pozvala Iran da u potpunosti saradjuje u rešavanju sadašnjih problema i u krivičnim istragama. Holandija je upozorila da nije isključeno uvodjenje dodatnih sankcija. ; Francusko ministarstvo spoljnih poslova je dalo uveravanja da ovi potezi ne dovode u pitanje angažovanje Francuske i njenih evropskih partnera u dijalogu s Iranom i očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma sve dok iranske vlasti budu ispunjavale svoje obaveze po tom sporazumu.

(Kurir.rs / Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...