AGONIJA SAUDIJSKE TINEJDŽERKE U TAJLANDU SE NASTAVLJA: Lepa Rahaf (18) dobila od UN status izbeglice! Preuzima je Australija, svet se nada najboljem! Ako se vrati u Rijad čeka je SMRT (VIDEO)
Foto: Screenshot

odrekla se islama

AGONIJA SAUDIJSKE TINEJDŽERKE U TAJLANDU SE NASTAVLJA: Lepa Rahaf (18) dobila od UN status izbeglice! Preuzima je Australija, svet se nada najboljem! Ako se vrati u Rijad čeka je SMRT (VIDEO)

Planeta -

Saudijska tinejdžerka Rahaf Muhamed Alkunan je dobila status izbeglice od strane Ujedinjenih nacija, a australska vlada će sada razmotriti njen zahtev za azil.

18-godišnja tinejdžerka se zabarikadirala se u nedelju u hotelskoj sobi na aerodromu u Bangkoku kako bi sprečila prisilno vraćanje u Saudijsku Arabiju, gde tvrdi da će je ubiti jer je odbacila islam. Visoki komesar UN za izbeglice ocenio je u sredu Alkunanovu, proglasio je izbeglicom i uputio na preseljenje u Australiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Australije saopštilo je da će “razmotriti ovaj referal na uobičajen način, kao što to čini sa svim uputstvima UNHCR”.

Portparolka UNHCR-a rekla je Gardianu da će Alkunanova ostati po njihovom zaštitom dok se ne pronađe dugoročno rešenje. "Ona je za sada na sigurnom mestu u Bangkoku", rekla je ona. Ranije u sredu, australski ministar unutrašnjih poslova, Peter Daton, upozorio je da neće biti "posebnog tretmana" za Alkunanovu, uprkos velikoj podršci za njen slučaj.

Australska direktorka organizacije Hjuman Rajts Voč u Australiji, Ilejn Pirson, izjavila je da bi australijska vlada trebala "brzo da deluje" kako bi je bezbedno dovela u Australiju. "Ona je mlada saudijska žena čije je lice poznato širom sveta", rekla je Pirsonova. "Ona je više ugrožena od drugih izbeglica, ne samo od njene porodice, već i od pretnji sa kojima se suočila na mreži i od sopstvene vlade".

“Svi znamo šta je saudijska Vlada sposobna da operiše na stranom tlu. Nadam se da će, nakon procene njenih tvrdnji, australijska Vlada brzo reagovati kako bi je izvukla sa Tajlanda i na dovela na bezbedno mesto".

Australijska vlada je ranije saopštila da će pažljivo razmotriti mogućnost izdavanja vize za devojku, ako se ustanovi da je ona izbeglica. Njeni prijatelji su u utorak rekli da je Australija otkazala turističku vizu na kojoj je putovala.

Alkukakova je priveden po dolasku u Bangkok i odbijen joj ulazak na Tajland dok je putovala u Australiju, gde je rekla da namerava da traži azil.

Senatorka australijskih Zelenih, Sara Hanson-Jang, pozvala je vladu da pokaže moralno vodstvo i brzo deluje kako bi ponudila zaštitu devojci. "Vreme je da se ova hrabra mlada žena dovede u Australiju da započne svoj život kao slobodna žena", rekla je ona.

Grupa pod nazivom Tajne sestre uspostavila je GoFundMe stranicu kako bi prikupila novac za Alkunanovu kada se preseli u drugu zemlju.

Kurir.rs/Gardian

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track