SUDIJA ŠOKIRAO SAD: Kome treba Kju-kluks-klan, kada Afroamerikanci sami završavaju posao (VIDEO)
Foto: Screenshot

Osuda javnosti

SUDIJA ŠOKIRAO SAD: Kome treba Kju-kluks-klan, kada Afroamerikanci sami završavaju posao (VIDEO)

Planeta -

Sudija iz Tenesija je na udaru javnosti nakon što je prokomenatrisao nasilja među Afroamerikancima, u kom tvrdi da su mladi afroamerički muškarci "efikasniji" u međusobnom ubijanju nego Kju-kluks-klan.

Sudija okruga Montgomeri Vejn Šelton je u četvrtak dao kontroverznu izjavu tokom preliminarnog saslušanja 26-godišnjeg Vinsenta Merivedera, koji je optužen da je učestvovao u pucnjavi u Klarksvileu 19. novembra 2018. godine, kada je ubijen 22-godišnji Antorius Galion.

Meriveder, njegovi kooptuženi Sedrck Steker (23), i Markus Lamar Keli (25) i žrtva su svi Afroamerikanci.

"Umoran sam od toga da vidim kako mladi Afroamerikanci pucaju jedni na druge", zapisao je sudija Šelton u sudnici. Odrastao sam u vreme kada su ljudi nosili bele odore i pucali na crne ljude. I sada vidimo mlade Afroamerikance koji nose crne dukseve koji pucaju na Afroamerikance i rade mnogo efikasniji posao nego što je Klan ikada razmišljao o tome", kaže Šelton

Dok je predsedavao na saslušanju 2015. godine u vezi sa ubistvom čoveka iz Klarksvilau za koji su optužena dvojica braće, Vejn je rekao: "crni životi su važni."

On je nastavio da se žali da se Afroamerikanci ubijaju zbog nečeg tako trivijalnog kao što je nepoštovanjem. "Klan više ne postoji", rekao je tada. ‘Ko sada ne brine o crnim životima? Pustiću te da odgovoriš na to. Umoran sam od crnaca koji ubijaju crnce. Ako nekoga uvredim ... ne mogu tu ništa da uradim".

U intervjuu Lof hroniklu, Vejn, koji je sedeo sudija od 1979. godine, rekao je da je jedan od njegovih predaka bio slobodan crni čovek 1860-ih, i da mu se gadi ono što vidi kao zanemarivanje ljudskih života.

Iako je ova izjava sudije kritikovana u javnosti, bilo je i onih koji su mislili da je pozitivna. Naime, po njihovom mišljenju sudija je Afroamerikancima uputio poruku da se ne ubijaju.

Kurir.rs/Daily mail

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track