BRUTALNI ODGOVOR NEMACA NA AMERIČKE PRETNJE: Vremena vrhovnih komesara u Berlinu su prošla!
Foto: AP

VARNICE OKO SEVERNOG TOKA 2

BRUTALNI ODGOVOR NEMACA NA AMERIČKE PRETNJE: Vremena vrhovnih komesara u Berlinu su prošla!

Planeta -

Jedan broj nemačkih političara kritikovao je ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela zbog njegovih pretnji nemačkim kompanijama koje učestvuju u izgradnji „Severnog toka 2“.

Kako piše nemački nedeljnik, kritike na Grenelov račun su izneli zamenik šefa poslaničke grupe „Zelenih“ u Bundestagu Fabio de Mazi, zamenik predsednika Socijaldemokratske partije Nemačke Ralf Štegner i portparol Hrišćanskodemokratske unije u Bundestagu za pitanja spoljne politike Jirgen Hardt.

„Očigledno američki ambasador misli da je on namesnik imperatora iz Vašingtona u Nemačkoj“, izjavio je De Mazi, naglasivši da su eksteritorijalne američke sankcije nemačkim kompanijama u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

„Da li Grenel zna da su vremena vrhovnih komesara u Nemačkoj prošla?“, napisao je na Tviteru Štegner, podsetivši na period nakon Drugog svetskog rata kada se Nemačka nalazila pod upravom vojnih administracija zemalja pobednica.

Hardt je kritikovao američkog ambasadora u Nemačkoj, primetivši da je pretnja nemačkim kompanijama koje učestvuju u izgradnji „Severnog toka 2“ „novo i nedopustivo jednostrano povišenje tona u transatlantskim odnosima“. Hardt je pozvao Saveznu vladu Nemačke da izrazi protest tim povodom.

Prema informacijama magazina, kabinet kancelarke Angele Merkel i Ministarstvo inostranih poslova Nemačke nameravaju u ponedeljak da razgovaraju da li treba reagovati na „Grenela i njegove nove provokacije“ i kakva treba da bude reakcija.

Ranije je ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel uputio pisma nekolicini nemačkih kompanija u kojima je nagovestio da postoji mogućnost da im budu uvedene američke sankcije zbog učešća u izgradnji „Severnog toka 2“.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track