BIO JE AMERIČKI PRINC, A NJEGOVA SMRT JE PRIPISANA PROKLETSTVU: Prošlo je 20 godina od strašne avionske nesreće, a ovi detalji su i danas nepoznati (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

malo poznati detalji

BIO JE AMERIČKI PRINC, A NJEGOVA SMRT JE PRIPISANA PROKLETSTVU: Prošlo je 20 godina od strašne avionske nesreće, a ovi detalji su i danas nepoznati (VIDEO)

Planeta -

Prošlo je 20 godina od pogibije Džona F. Kenedija mlađeg, koji je poginuo u avionskoj nesreći leta 1999. godine.

Dvosatni dokumentarac “Poslednji dani JFK mlađeg”, koji je nedavno emitovan na američkoj televiziji ABC, ne samo da je zaobišao Kenedijevu potpunu i celokupnu krivicu zbog pada aviona - tvrdeći da su dežurne službe rekle da su "uslovi za letenje odlični" (što je laž, i Kennedy je to znao), prenose američki mediji.

Otac mu je ubijen 1963. godine
Otac mu je ubijen 1963. godinefoto: Profimedia

Rekli su i kako je njegov instruktor bio sprečen tog dana da leti sa njima, što nije istina jer je mladi Kenedi odbio instruktora i rekao da želi da ide sam.

U pitanju je, zapravo, mnogo maligniji problem, a to je kontinuirana idolatrija i nekritičko obožavanje svega što ima veze s porodicom Kenedi - o njihovim vezama s kriminalom i podzemljem se (nikad) jedva govori.

U tom stilu, dokumentarac je naveo: "Izgubili smo san, izgubili smo naslednika, izgubili smo princa". Džon Kenedi mlađi je teret slave nosio s lakoćom i Njujorkom se "kretao" kao jedan od običnih ljudi, svestan da mu njegov izgled i pedigre daju mesto u istoriji koje i nije samostalno zaslužio. Bio je jedinstvena pojava u američkom javnom životu. Ali, u istovremeno je voleo da bude zvezda.

Bio je egzibicionista koji se često fotografisao bez majice. Zabavljao se sa filmskim zvezdama i Madonom. Grešio je i okrutno se šalio. Na večeru je pozvao Larija Flinta, koji je svojevremeno objavio fotografije nage Džeki Kenedi kako se sunča. Zbog toga mu je ujak Ted Kenedi čak napisao pismo u kome mu govori koliko je razočaran. Mladi Kenedi je radio i težio nečemu što je daleko van njegovih mogućnosti.

Sa samo 27 godina održao je govor na godišnjoj skupštini Demokrata gde su ga doživeli kao "povratak mesije". I tako su krenula nezaustavljiva govorkanja o tome kako će on u predsedničke vode iako je bio loš student koji je skoro dva puta izbačen s fakulteta, a pravosudni ispit je pao dva puta.

Ipak, dobio je važan i prestižan posao, koji uopšte nije hteo, ali koga je prihvatio da smiri majku.

ABC-jev specijal neviđeno romantizuje njegovu sudbinu ponavljajući stalno kako ga je majka Džeki molila da nikada ne leti jer je imala predosećaj da će njen sin tako umreti. Možda nije bila reč o natprirodnom predosećanju već racionalnom strahu. Znala je da se njen sin lako dekoncentriše, i da je avanturista sklon opasnosti.

I tako se priča o nesreći prepričava kao neizbežan deo prokletstva Kenedijevih, a možda je u pitanju samo njihova razmaženost, nepažnja i arogancija, a ne prokletstvo, smatra Njujork post.

Džon, supruga Karolin i njena sestra Loren, kasnili su te večeri, zadržani njujorškim saobraćajem. Kenedi je tog leta slomio gležanj tokom paraglajdinga i tek je skinuo gips. Noga mu, navodno, nije dovoljno dobro zacelila. Vozio je tip letelice koja je presofisticirana za početnika, stresirao zbog posla, a možda i navodne krize u braku, imao je sve zajedno manje od sata u vazduhu bez instruktora. Umesto da se drži osvetljene obale gde je bilo lepo vreme on je otišao prema tamnom okeanu.

Ovo je ono što ABC nije rekao, a to je da svi stručnjaci krive isključivo JFK-ja i njegov nemar i neiskustvo za pad letelice. Retko je kada leteo noći, a generalno je malo leteo s instruktorom. Ignorisao je maglu. U potpunom mraku, bez vidljivog horizonta Kenedi nije mogao da razlikuje more od neba. Zbunio se. Čini se da je doslovno leteo ka okeanu.

Tela su bila u tako lošem stanju da se o tome nikada nije javno govorilo.

Mladi Kenedi je voleo pažnju. Treba se podsetiti i kako su se posle tragedije Kenedijevi odvratno poneli ka roditeljima poginulih sestara. Robert F. Kenedi mlađi je čak u svom dnevniku pisao kako su se grozno ponašali prema En Friman, majci Loren i Karolin. Rečeno joj je kako će JFK-ja sahraniti u porodičnoj grobnici, a "s Karolin neka rade šta hoće".

Tela su kremirana kako bi se otežala tužba, iako je Frimanova svejedno tužila. 2001. je dobila je 15 miliona dolara. Njena porodica više nije o tome govorila.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track