ŠOK OBRT PRIČE KOJA JE POTRESLA SVET! DEČACI ZAROBLJENI U PEĆINI NA TAJLANDU BILI SU DROGIRANI I VEZANI LISICAMA: Ipak nisu plivali do slobode, evo šta se zaista dešavalo!
Foto: EPA, AP

NOVA KNJIGA OTKRIVA DETALJE

ŠOK OBRT PRIČE KOJA JE POTRESLA SVET! DEČACI ZAROBLJENI U PEĆINI NA TAJLANDU BILI SU DROGIRANI I VEZANI LISICAMA: Ipak nisu plivali do slobode, evo šta se zaista dešavalo!

Planeta -

Bila je to najveća vest na planeti - dvojica britanskih ronilaca pronašla su 12 nestalih dečaka i njihovog trenera u pećini na Tajlandu, žive i zdrave, nakon što su deset dana bili zarobljeni duboko ispod zemlje. Za izvlačenje zarobljenih dečaka i mladog trenera bila je potrebna nadljudska snaga, ali i određeni lekovi i hrabrost svih uključenih u misiji.

Istraživački novinar Lijam Kokren u svojoj knjizi opisao je čudesno spasavanje koje je pratio ceo svet.

On je u knjizi otkrio šokantne detalje o operaciji spasavanja. Zvaničnici su roditeljima dece i novinarima rekli da su ronioci učili dečake kako se roni da bi ih pripremili za operaciju spasavanja.

Međutim, Lijam je navodno saznao da zvaničnici nisu obučavali dečake da rone i nisu imali nikakvih planova u tom pravcu. Umesto toga, tvrdi on u svojoj knjizi, zvaničnici su znali da je jedini način da spasu dečake da ih drogiraju kako bi ronioci mogli da ih izvuku kroz uske tunele.

Vlasti su znale da ističe vreme za spaaavanje, jer su bile prognozirane obilne kiše, što bi dodatno poplavilo pećinu i onemogućilo bilo kakvu operaciju spasavanja. Znali su da ne mogu da pripreme dečake za trosatno ronjenje u tako kratkom vremenskom periodu. Umesto toga, doneli su odluku da dečacima daju koktel od tri leka. Dečaci bi zatim bili vezani lisicama za ronioce.

Doktor Ričard Haris, koji je pomogao u osmišljavanju plana, rekao je da nije siguran da li će to funkcionisati i pre nego se složio da pomogne tražio je imunitet u slučaju da nešto krene po zlu.

Zvaničnici su znali da je njihov plan opasan i da bi neki od dečaka mogli da nastradaju, ali su isto tako znali da moraju da rizikuju, jer da nisu ništa učinili, svi koji su zarobljeni u pećini bi sigurno umrli.

Čudesno, svi momci i njihov trener su preživeli rizičnu operaciju spasavanja.

Kurir.rs/ Dejli mejl

Foto: EPA i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track