AMERIKA PADA SA TRONA SVETSKE EKONOMSKE SILE: Kina preuzima vodeću poziciju, a Rusija ostavlja Nemačku i Britaniju iza leđa!
Foto: Profimedia

tumbanje

AMERIKA PADA SA TRONA SVETSKE EKONOMSKE SILE: Kina preuzima vodeću poziciju, a Rusija ostavlja Nemačku i Britaniju iza leđa!

Planeta -

Rusija će naredne godine postati peta najveća ekonomija na svetu, a iza nje će ostati Nemačka i Velika Britanija.

U izveštaju multinacionalne banke "Standard Čartered" koji prikazuje projekcije svetske ekonomije do 2030. godine, banka je procenila da će Kina verovatno smeniti SAD sa čelne pozicije, a ta smena na tronu mogla bi se desiti već sledeće godine, kada se indeksi mere kombinacijom deviznih kurseva kupovne moći i pariteta i nominalnog bruto domaćeg proizvoda.

Pored Kine, među prvih pet nalaziće se SAD, Indija, Japan i Rusija. Od šestog do desetog mesta nalaziće se Nemačka, Indonezija, Brazil, Turska i Velika Britanija.

Do 2020. godine većina svetske populacije biće klasifikovana kao srednja klasa. Azija će biti predvodnik porasta srednje klase, u isto vreme srednja klasa stagniraće na Zapadu. U izveštaju se takođe predviđa da će azijske ekonomije značajno porasti u narednoj deceniji, pa će tako od deset najačih svetskih ekonomija, čak sedam biti iz Azije.

Prošle sedmice, Svetska banka je u svojim ekonomskim prognozama navela da očekuje povećanje stope rasta ruskog BDP-a na 1,8 odsto u 2020. i 2021. godini.

Banka je u analizi objavila da se ruska ekonomija prošle godine povećala za 1,6 odsto. Imali su relativno nisku i stabilnu inflaciju, kao i povećanje proizvodnje nafte uprkos pooštrenim ekonomskim sankcijama. Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je svoju prognozu za rast ruskog BDP-a u 2019. na 1,8 odsto.11

Pozitivan uticaj rastućih svetskih cena nafte na rusku ekonomiju nadmašio bi negativan efekat sankcija Vašingtona. U međuvremenu, zvanični podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazali su da je najveća ekonomija u Evropi, Nemačka, naglo usporena 2018. godine. Ona je porasla za 1,5 odsto prošle godine, što je najsporija stopa od 2013. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track