MRAČNA STRANA SVETSKIH DEŠAVANJA: Rizik od sukoba velikih sila sve je veći, a čovečanstvo najviše strahuje od ORUŽJA ZA MASOVNO UNIŠTENJE! (VIDEO)
Foto: EPA/AP

IZVEŠTAJ O GLOBALNIM RIZICIMA

MRAČNA STRANA SVETSKIH DEŠAVANJA: Rizik od sukoba velikih sila sve je veći, a čovečanstvo najviše strahuje od ORUŽJA ZA MASOVNO UNIŠTENJE! (VIDEO)

Planeta -

U fokusu ovogodišnjeg Izveštaja o globalnim rizicima koji se objavljuje uoči sastanka Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu jeste zabrinutost zbog rastućih geopolitičkih i geoekonomskih tenzija.

Ovogodišnji izveštaj ne obećava ništa dobro: devet od 10 ispitanika očekuje ove godine pogoršanje ekonomskih i političkih sukoba između velikih sila.

Neuspesi u sprečavanju kimatskh promena su među najvećim pretnjama.

Listu pet najvećih rizika, prema kriterijumu uticaja, ipak ne predvode problemi koji se tiču životne sredine, već, kao i prošle godine, oružje za masovno uništenje. Ono što upada u oči jeste da se već četiri godine zaredom na spisku pet najvećih dugoročnih rizika ne nalaze ekonomski problemi.

U rubrici “šokovi u budućnosti” istaknuto je deset tema, koje pre treba da podstaknu na razmišljanje nego što služe kao prognoza: ovde se skreće pažnja na geopolitičke tenzije zbog pojačane primene manipulacije vremenskih prilika, povećanje ekološkog otpada, korišćenje kvantnih računara i ugrožavanje nezavisnosti centralnih banaka pod uticajem populista.

Kurir.rs/ Weforum.org

Foto: EPA i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track