AMERIČKI MARINAC UHAPŠEN ZBOG ŠPIJUNAŽE OSTAJE U PRITVORU U MOSKVI: Pol Velan priznao da je nosio DRŽAVNU TAJNU! (VIDEO)
Foto: AP / Whelan Family

POČINJE SUĐENJE

AMERIČKI MARINAC UHAPŠEN ZBOG ŠPIJUNAŽE OSTAJE U PRITVORU U MOSKVI: Pol Velan priznao da je nosio DRŽAVNU TAJNU! (VIDEO)

Planeta -

MOSKVA - Državljanin SAD Pol Velan, koji je u pritvoru u Moskvi pod sumnjom za špijunažu, ostaje u pritvoru, a njegov advokat je izjavio da su kod bivšeg američkog marinca pronađena dokumenta sa državnim tajnama.

Moskovski sud je odlučio da ne pusti Velana uz kauciju..

Velanov advokat Vladimir Žerebjonkov rekao je za agenciju Tass pre izricanja presude da potvrdi da je u "vreme pritvaranja Velan imao neka dokumenta sa državnim tajnama", dodajući da "ne može da iznosi detalje".

"Potvrđujem da je prilikom hapšenja Vilan nosio dokumenta koja sadrže državnu tajnu, ali ne mogu reći koju", rekao je Žerebjonkov.

Velan je uhapšen u Moskvi krajem decembra prošle godine. Američke diplomate su nameravale da ga posete 17. januara, što je MIP Rusije isprva prihvatio, ali je odložio na zahtev FSB.

Velan je, zapravo, građanin četiri države: SAD, Kanade, Velike Britanije i Irske. Takođe je i bivši marinac, a njegov brat kaže da je on otputovao u Moskvu na svadbu.

U Rusiji je za optužbe za špijunažu predviđena zatvorska kazna do 20 godina.

ADVOKAT: Velan je mislio da skuplja kulturne podatke

Vladimir Žerebjonkov tvrdi da Velan nije znao da na fleš memoriji ima državne tajne i mislio je da su to podaci dostupni javnosti koji se tiču ruske kulture.

"Velana zanima Rusija, on je obučeni stručnjak za kulturu, ima prijatelje u Rusiji, zato nije iznenađenje da je zainteresovan za informacije o kulturi. Očekivao je da će dobiti informacije koje su dostupne javnosti, ali je iz nekog razloga dobio tajne informacije i čak nije imao vremena ni da ih prekopira sa fleša", naveo je Žerebjonkov.

"Isključujem političke motive iz slučaja. Ovo je afera o konkretnoj osobi", kazao je advokat.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik Srbija

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track