DRAMA NA SEVERNOM MORU: Britanska nuklearna podmornica umalo se sudarila sa trajektom!
Foto: EPA

bliski susret

DRAMA NA SEVERNOM MORU: Britanska nuklearna podmornica umalo se sudarila sa trajektom!

Planeta -

Podmornica na nuklearni pogon Britanske kraljevske ratne mornarice skoro se sudarila s putničkim trajektom.

Pokrenuta je istraga o incidentu koji se dogodio 6. novembra prošle godine i koji do sada nije bio previše poznat javnosti. Istraga se sprovodi u saradnji sa Odeljenjeom za istragu pomorskih nesreća kraljevske mornarice.

Podmornica je početkom novembra prošla vrlo blizu trajekta Stena Superfast VII, koji saobraća između Severne Irske i Škotske, a ima kapacitet od 1.300 putnika i 660 automobila. Podmornica je u trenutku incidenta plovila blizu površine mora tj. na dubini pri kojoj je mogla da podigne periskop iznad površine vode.

Kraljevska mornarica nije za sada potvrdila o kojoj se od 10 podmornica tog tipa radi. Svih deset je na nuklearni pogon, ali samo njih četiri nose nuklearne rakete Trident.

“U novembru prošle godine bili smo obavešteni o vrlo bliskom susretu između trajekta Stena Superfast VII i podmornice“, rekao je portsparol britanskog Odeljenja za istragu pomorskih nesreća (MAIB)

Portparol Stene Superfast potvrdio je da su se u utorak 6. studenoga 2018. godine Stena Superfast VII i podmornica našli u neposrednoj blizini.

"Situacija nije ni u jednom trenutku bila opasna za trajekt, putnike ili posadu. Incident je sada pod istragom ", dodao je.

Kurir.rs/Independent

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track