PESKOV O MADURU: Za nas je on legitimni predsednik Venecuele, a pitanja o pružanju azila smatramo NEUMESNIM
Foto: AP

digao se svet na noge

PESKOV O MADURU: Za nas je on legitimni predsednik Venecuele, a pitanja o pružanju azila smatramo NEUMESNIM

Planeta -

Nikolas Maduro je za Kremlj legitimni predsednik Venecuele, a pokušaje opozicije da uzurpira vlast smatramo nelegalnim, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje novinara da li će Moskva pružiti političko utočište Maduru ako to zatraži, Peskov je odgovorio: "Maduro je legitimni predsednik Venecuele i zato takvo pitanje smatramo neumesnim".

Kako je dodao, pokušaje opozicije da uzurpira vlast Moskva tretira kao kršenje međunarodnog prava. Dodao je i da se Venecuela za sada nije obraćala Rusiji za pomoć.

foto: EPA

Prema njegovim rečima, ne treba iznositi pretpostavke o tome kakav bi bio odgovor Moskve ako bi joj se Venecuela obratila.

Na pitanje da li je planiran telefonski razgovor Madura i ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je da će mediji biti obavešteni ako bude takvih planova.

Peskov kaže da Moskva pažljivo prati razvoj situacije u Venecueli i sa zabrinutošću gleda na izjave o mogućem mešanju trećih zemalja u unutrašnja pitanja Venecuele.

Takvo mešanje za Rusiju je nedopustivo i može da izazove izuzetno negativne posledice, a poruke o nekakvoj primeni sile Rusija smatra veoma opasnim, kaže Peskov.

Dodao je i da Moskva trenutno nema nikakve kontakte sa Vašingtonom o Venecueli.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track