Oland na čelu vojne parade za Dan Bastilje
Foto: Reuters

14. jul

Oland na čelu vojne parade za Dan Bastilje

Planeta -
U društvu svoje partnerke Valeri Trirveler, u 10 sati otvorio je svečanu paradu francuskih oružanih snaga

PARIZ - U Francuskoj se danas obeležava nacionalni praznik, 14. jul, Dan bastilje, a predsednik Fransoa Oland prvi put kao šef države prisustvuje tradicionalnoj ceremoniji na Jelisejskim poljima.

U društvu svoje partnerke Valeri Trirveler, Oland je u 10 sati otvorio svečanu paradu francuskih oružanih snaga, a tradicionalna proslava je, pod nebom prekrivenom oblacima, počela uz gajde i zvuke francuske nacionalne himne, preneo je AP.

Kako prenosi francuska štampa, u vojnom defileu, slično kao i prethodnih godina, danas učestvuje 4.950 pripadnika i pripadnica tri roda francuske vojske i službe civilne bezbednosti, uz 241 konja, 450 vozila i 82 motora na kopnu, ali i 66 aviona i 32 helikoptera u vazduhu.

Po završetku ceremonije, predsednik Republike će razgovarati sa vojnicima povređenim tokom vojnih operacija i sa porodicama vojnika koji su poginuli na zadatku, navodi francuski list "Mond" (Le Monde).Oland će danas dati i tradicionalni televizijski intervju, koji su na današnji dan francuski predsednici davali sve dok na vlast nije došao Nikola Sarkozi, koji je sa tom tradicijom prekinuo.

Tom prilikom, Oland će govoriti o rezultatima postignutim na početku njegovog petogodišnjeg mandata, obeleženog krizom evrozone i porastom nezaposlenosti, ali će se dotaći i privatne afere vezane za "tvit" kojim je njegova sadašnja partnerka prošlog meseca podržala disidenta i političkog protivnika Olandove bivše partnerke i majke njegovo četvoro dece Segolen Roajal.

Neočekivani potez Valeri Trirveler ugrozio je reputaciju "normalnog predsednika" koju je Oland uspeo da izgradi, a Francuska, kako piše "Mond", čeka njegov odgovor na tu neugodnu epizodu.

Današnjim praznikom obeležava se sećanje na 14. jul 1789. godine, kada je ozloglašeni zatvor Bastilja pao u ruke naroda, čime je počela Francuska revolucija kojom je svrgnuta viševekovna monarhija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track