MALE BOGINJE NAPALE VAŠINGTON: U gradu proglašena epidemija, broj nevakcinisane dece dramatično porastao!
Foto: AP, Shutterstock

drama

MALE BOGINJE NAPALE VAŠINGTON: U gradu proglašena epidemija, broj nevakcinisane dece dramatično porastao!

Planeta -

U Vašingtonu je u nedelju potvrđeno 35 slučajeva zaraze male boginje. Guverner Vašingtona Džej Insli nedavno je proglasio vanredno stanje zbog velikog broja obolelih.

"Male boginje su vrlo zarazna bolest koja može biti smrtonosna za malu decu", rekao je u petak Insli u svom saopštenju i dodao kako pojava žarišta stvara "ekstremni rizik za javno zdravlje koji se može brzo proširiti na druge države".

34 slučaja zaraze ospicama zabeležena su u okrugu Klark koji se nalazi na južnoj granici američke savezne države Vašington. Dužnosnici su izjavili da 30 obolelih nije bilo vakcinisano protiv malih boginja, dok kod 4 slučaja status vakcinisanja još nije potvrđen.

24 od 34 slučaja su deca između 1 i 10 godina. Osim potvrđenih 34, u okrugu Klark postoji još devet obolelih za koje se sumnja da su se zarazili.

U zadnjih nekoliko godina u SAD-u je došlo do porasta broja nevakcinisane dece. Udeo dece koja nisu primila dozu do 2 godine starosti porastao je s 0,9 odsto među onom koja su rođena u 2011. na 1,3 odsto među decom rođenom u 2015. godini, tvrdi centar za kontrolu bolesti SAD (CDC).

CDC stoga preporučuje građanima da se vakcijišu protiv ospica, zauški i rubeole kako bi se zaštitili od tih virusnih bolesti. Preporuka je da deca dobiju dve doze MMR vakcine, prvu između 12 i 15 meseci, a drugu između 4 i 6 godina.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track