PESKOV O VESTIMA DA RUSI ČUVAJU MADURA: To su novinarske patke, Venecuela nije tražila našu pomoć
Foto: EPA/SERGEI KARPUKHIN, EPA

otvpreno

PESKOV O VESTIMA DA RUSI ČUVAJU MADURA: To su novinarske patke, Venecuela nije tražila našu pomoć

Planeta -

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da izveštaji da Rusija navodno obezbeđuje predsednika Venecuele Nikolasa Madura predstavljaju "patku“.

"Znate, to su saopštenja iz oblasti konspirologije. Tamo se na licu mesta svuda vidi obezbeđenje u Venecueli, ko štiti Madura, samo logično razmislite. Jednostavno ne treba reagovati na ’patke‘“, rekao je Peskov novinarima.

On je istakao da Moskva nije imala kontakte sa predsednikom parlamenta Venecuele Huanom Gvaidom, kojeg je nekoliko zemalja priznalo kao privremenog predsednika te države. "Koliko je meni poznato, nema planova za tako nešto“, dodao je on.

Ranije je direktor Odeljenja za Latinsku Ameriku Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Ščetinin izjavio da Rusija nije kontaktirala i da ne planira da kontaktira Gvaida.

Narod Venecuele treba sam da reši situaciju u zemlji, a spoljno mešanje će samo pogoršati situaciju i zbog toga Rusija to ne čini, za razliku od nekih drugih zemalja, rekao je portparol Kremlja.

„Sada je najvažnije da narod Venecuele sam rešava sve razlike koje bi mogle nastati među njima u okviru ustavnog polja, a jedini način na koji možemo da pomognemo je da se ne mešamo u ovu situaciju, kao što to direktno čine neke zemlje. Mešanje samo pogoršava ovu situaciju“, istakao je Peskov.

On je napomenuo da se vlasti Venecuele nisu obraćale Rusiji za pomoć. "Ne, ništa se nije promenilo“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li se razmatra davanje pomoći predsedniku Venecuele, uključujući i vojnu i finansijsku.

Predsednik opozicionog parlamenta Venecuele Huan Gvaido u sredu se proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države su priznale Gvaida. Aktuelni predsednik države Nikolas Maduro sebe je nazvao ustavnim predsednikom, a predsednika opozicionog parlamenta "marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Panama, Paragvaj, Peru i Gruzija takođe su priznale Gvaida za privremenog predsednika. Rusija smatra Madura za legitimnog predsednika Venecuele.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track