Najnovije vesti

MERKELOVA DOBILA PRESTIŽNU NAGRADU: Zajedno stati na put nacionalizmu i populizmu!
Foto: EPA

DOBITNICA Fulbrajtove nagrade

MERKELOVA DOBILA PRESTIŽNU NAGRADU: Zajedno stati na put nacionalizmu i populizmu!

Planeta
08:21h

Nemačka kancelarka Angela Merkel primila je danas Fulbrajtovu nagradu za međunarodno razumevanje, a tom prilikom je istakla potrebu za međunarodnom saradnjom u borbi protiv porasta nacionalizma i populizma.

Kao primer je navela ulogu SAD posle Drugog svetskog rata u pružanju pomoći u uspostavljanju slobodne i demokratske Nemačke i zapadne Evrope.

Kancelarka je upozorila da su u svetu populizam i nacionalizam u porastu i da se treba odlučno suprotstaviti takvom načinu razmišljanja.

"Moramo se setiti zašto su Ujedinjene nacije osnovane na prvom mestu, kao i NATO, Svetska trgovinska organizacija i druge međunarodne institucije - zbog pouka koje smo izvukli iz strahota Drugog svetskog rata i preteranog nacionalizma", istakla je.

foto: EPA

Naglasila je i da transatlantsko partnerstvo počiva na zajedničkim vrednostima, te da to pruža osnovu za savladavanje bilo kakvih problema.

"Uprkos svim poteškoćama koje postoje, jer postoje u bilo kakvoj vrsti partnerstva... moramo da razgovaramo jedni s drugima, da se sastajemo i komuniciramo", rekla je kancelarka.

Kako je navela, politika kojom se rukovodi podrazumeva da "rad za zajedničku dobrobit ima pozitivan efekat na nacionalnu dobrobit".

"Patriotizam za mene uvek znači misliti na svoje nacionalne interese, ali zajedno sa interesima drugih. I zato se nikada neću umoriti od zalaganja za snagu multilateralnog globalnog poretka zasnovanog na pravilima i vrednostima", istakla je.

Merkelova je primila nagradu Fulbrajtove asocijacije sa sedištem u Vašingtonu na ceremoniji u Berlinu, inače prvoj dodeli ove nagrade izvan SAD.

Fulbrajtova asocijacija je saopštila da je Angeli Merkel dodelila nagradu za izuzetno liderstvo i snažnu posvećenost međusobnom razumevanju, međunarodnoj saradnji i miru.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...