KINEZI PROTIV UDARA NA MADURA: Vašington treba da odgovara za posledice sankcija Venecueli!
Foto: EPA/AP

REAKCIJA

KINEZI PROTIV UDARA NA MADURA: Vašington treba da odgovara za posledice sankcija Venecueli!

Planeta -

Kina je protiv jednostranih sankcija koje su Sjedinjene Američke Države nametnule Venecueli, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuan.

"Protivimo se jednostranim sankcijama. Istorija je pokazala da spoljna intervencija ili nametanje sankcija samo komplikuju situaciju i ne mogu da reše problem", rekao je Geng Šuan na brifingu komentarišući nove američke sankcije.

On je dodao da Vašington treba da snosi odgovornost za posledice do kojih će dovesti sankcije.

"Sankcije zemalja protiv Venecuele dovešće do pogoršanja života stanovništva. Te zemlje bi trebalo da budu odgovorne za ozbiljne posledice do kojih će ove sankcije dovesti“, istakao je portparol.

Odgovarajući na pitanje da li će američke sankcije negativno uticati na bilateralnu saradnju, on je naveo i da će Kina nastaviti da razvija saradnju sa Venecuelom u svim oblastima na osnovu jednakosti, uzajamne koristi i opšteg razvoja, bez obzira na američke sankcije.

Kina je važan trgovinsko-ekonomski partner Venecuele, a bilateralna saradnja dugi niz godina donosi praktičnu korist građanima obe zemlje, zaključio je on.

Ranije je Bela kuća objavila da je američki predsednik Donald Tramp potpisao ukaz o novim sankcijama protiv venecuelanskih vlasti. U dokumentu se faktički precizira efekat postojećih sankcija, koje se sada odnose na venecuelansku vladu, svaku političku frakciju, institucije, uključujući i Centralnu banku Venecuele i državnu naftnu kompaniju PDVSA, kao i svako lice koje radi u interesu "režima Nikolasa Madura“.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države tokom trajanja mandata privremene vlade u zemlji. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja priznale su Gvaida i zahtevale od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kojeg ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: EPA i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track