Panika zbog 4,5 Rihtera u zapadnoj Bugarskoj

Ponovo zemljotres

Panika zbog 4,5 Rihtera u zapadnoj Bugarskoj

Planeta -
Ono što smo danas doživeli je naknadni udar zemljotresa od 22. maja ove godine i ima isti epicentar, rekao profesor Nikolaj Milošev, direktor Nacionalnog Instituta za geografiju, geofizika i geodeziju

SOFIJA - Potres koji se danas jako osetio u Sofiji, glavnom gradu Bugarske, i obližnjem Perniku izazvao je pravu paniku. Na sreću, nema prijava povreda ljudi ili materijalne štete.

Po rečima stručnjaka, to je naknadni udar zemljotersa od 5,8 stepeni Rihtera koji se dogodio krajem marta.

"Ono što smo danas doživeli je naknadni udar zemljotresa od 22. maja ove godine i ima isti epicentar", rekao je profesor Nikolaj Milošev, direktor Nacionalnog Instituta za geografiju, geofizika i geodeziju, u Sofiji za bugarski sajt "Novinite".

Po njegovim rečima, nije neobično što je današnji zemljotres, povezan sa martovskim, bio relativno jak, a seizmolozi su još tada predvideli da naknadni udari mogu trajati mesecima.

Evropski mediteranski seizmološki centar je današnji zemljotres procenio na 4,5 stepena Rihterove skale, a Geofizički institut Bugarske akademije nauka ga je procenio na 4,2 stepena Rihterove skale.

Potres se dogodio u 15:52 sati po lokalnom vremenu i osetio se u Perniku, Sofiji, Samokovu, Montani i Plovdivu.

Žarište zemljotresa je bilo na dubini od 10 kilometara ispod površine Zemlje, a epicentar je bio 7 kilometara jugoistočno od Pernika i 19 kilometara zapadno od Sofije, u neposrednoj blizini epicentra zemljotresa od 5,8 stepeni od 22. maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track