BREGZIT OPET U ĆORSOKAKU: Zbog granice s Irskom Tereza Mej mora u Brisel da ponovo pregovara! TUSK: Ne dolazi u obzir! To im je što im je!
Foto: EPA

MUČNO I NAPETO

BREGZIT OPET U ĆORSOKAKU: Zbog granice s Irskom Tereza Mej mora u Brisel da ponovo pregovara! TUSK: Ne dolazi u obzir! To im je što im je!

Planeta -

LONDON - Britanija istražuje alternativna rešenja za "nevidljivu granicu na ostrvu Irska" (backstop) u sporazumu o Bregzitu pošto je parlament izglasao da britanska premijerka Tereza Mej ponovo treba da pregovara o uslovima napuštanja EU, izjavio je britanski ministar za Bregzit Stiven Barkli.

Britanski parlament je u utorak glasanjem doneo odluku da se Mej vrati u Brisel i promeni dogovoreni sporazum o Bregzitu koji uključuje takozvanu "nevidljivu granicu na ostrvu Irska", koja sprečava stvaranje "tvrde" granice sa Irskom, kojoj se brojni britanski poslanici protive.

"Dinamika se jeste promenila sinoć i sada daje jasan mandat premijerki Trerezi Mej da se vrati u Brisel" kazao je Barkli Radiju Bi-Bi-Si (BBC).

U više navrata upitan šta bi moglo da bude zamena za "bekstop", Barkli je kazao da ima puno opcija.

"Postoji veliki broj opcija, postoje pitanja o uslovima postojećih vremenskih ograničenja, pitanja o uslovima klauzula o izlasku, pitanja o tehnologiji, i to će biti fokus pregovora u EU u narednim danima", kazao je on.

Međutim, predsednik Saveta Evrope Donald Tusk je glatko odbacio ideju da EU ponovo pregovara o Bregzitu s Britancima.

"Sporazum o povlačenju jeste i ostaje najbolji i jedini način da se obezbedi uređeno povlačenje Britanije iz Evropske unije. Bekstop je deo Sporazuma o povlačenju, a o tom sporazumu ne može da se pregovara", odsekao je Tusk.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track