Najnovije vesti

RUSIJA REKLA SVOJE: Branićemo naše interese u Venecueli svim sredstvima! Gvaido, pregovaraj s Madurom!
Foto: Profimedia, AP, EPA

STAV

RUSIJA REKLA SVOJE: Branićemo naše interese u Venecueli svim sredstvima! Gvaido, pregovaraj s Madurom!

Planeta

MOSKVA - Rusija će braniti svoje interese u Venecueli u okviru međunarodnog prava koristeći "sve raspoložive mehanizme", izjavio je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Rusija je prethodnih godina održavala bliske veze sa Venecuelom i njenim predsednikom Nikolasom Madurom i odobravala je kredite toj zemlji, među kojima je i zajam ruske naftne kompanije Rosnjeft venecuelanskoj kompaniji PDVSA.

Rosnjeft je pozajmio šest milijardi dolara PDVSA, a ta sredstva bi do kraja ove godine morala biti u potpunosti vraćena kroz isporuke sirove nafte. Prema podacima kompanije "S&P Global Platts", Venecuela je zaključno sa novembrom 2018. godine imala 3,1 milijardu dolara preostalog kredita za otplatu Rosnjeftu, navodi Raša tudej. Ruska kompanija takođe ima pet zajedničkih projekata sa PDVSA u Venecueli.

Američko Ministarstvo finansija je u ponedeljak uvelo novu rundu sankcija protiv PDVSA, u nastojanju da spreči "dalju prodaju venecuelanske imovine od strane Madura i da doprinese očuvanju te imovine za stanovnike Venecuele".

Zvanični Kremlj sankcije protiv PDVSA smatra ilegalnim, znakom nelojalne konkurencije i pokušajem da se upliće u unutrašnje poslove Venecuele, izjavio je juče Peskov.

"Rusija procenuje potencijalne posledice sankcija na PDVSA po Moskvu", dodao je Peskov.

Prema procenama analitičara Platts-a, bez obzira na ishod politicke bitke u Venecueli, Rosnjeft neće biti uskraćen za naftne aktive u Venecueli, jer je nafta praktično jedini prihod koji država može da ostvari u čvrstoj valuti. 

Analitičar jedne zapadne banke procenjuje da je imovina Rosnjefta u Venecueli oko 2,5 milijarde dolara, plus još 2,5 milijardi dolara, koliko će dobiti u isporukama nafte za kredit odobren PDVSA.

Rusija pozvala opoziciju u Venecueli na dijalog s Madurom

Rusija je danas pozvala opoziciju u Venecueli da ostavi po strani sve preduslove i da započne pregovore sa predsednikom Nikolasom Madurom.

Taj poziv je poslao ruski ministar spoljnih polsova Sergej Lavrov koji je istakao da Moskva želi da pomogne stvaranje uslova za dijalog između vlasti i opozicije u Venecueli. Lavrov je kazao da bi svako međunarodno posredovanje u tim pregovorima trebalo da bude nepristrasno i da uključuje širok spektar zemalja.

Rusija je razgovarala sa Kinom, Latinskom Amerikom i evropskim zemljama da bi unapredila taj dijalog.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...