MADURA SVRGAVAJU VOJNI DEZERTERI: Predsednik Venecuele optužio Kolumbiju da im pomaže, pala prva hapšenja
Foto: EPA

sumanuto

MADURA SVRGAVAJU VOJNI DEZERTERI: Predsednik Venecuele optužio Kolumbiju da im pomaže, pala prva hapšenja

Planeta -

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro objavio je da je pronađena grupa vojnih dezertera koji su pobegli u Kolumbiju i planirali da podele Oružane snage Venecuele.

„Suočavamo se sa zaverama i pobeđujemo ih svaki dan. Grupa vojnih dezertera postali su plaćenici kolumbijske oligarhije i urotili se kako bi iz Kolumbije podelili nacionalne oružane snage pod mojom komandom“, rekao je Maduro.

Samo dan pre ove izjave, opozicioni lider Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsednika Venecuele, zakleo se da će pridobiti vojsku koja je i dalje lojalna Maduru. Predsednik Venecuele je ranije tvrdio da je američki predsednik Donald Tramp naredio kolumbijskoj vladi i mafiji da ga ubiju kako bi dobili pristup venecuelanskoj nafti.

Supruga pobunjenog vojnog oficira koga je Maduro optužio za planiranje njegovog svrgavanja izjavila je danas da je on uhapšen nakon što se vratio u Venecuelu zbog previranja u zemlji.

Sorbej Pailja je rekla da je poslednji put čula svog supruga, penzionisanog pukovnika Nacionalne garde Osvalda Garciju Palomu, u nedelju nakon što je tajno ušao u zemlju iz Kolumbije, preneo je AP. Ona je navela da su joj kontakti u vojnoj obaveštajnoj jedinici DGCIM rekli da je uhapšen u zapadnoj državi Barinas. Američka novinska agencija nije mogla da potvrdi hapšenje, a vlada tek treba da da svoj komentar. Luis Almagro, generalni sekretar Organizacije američkih država, osudio je, međutim, juče ono što je nazvao "kidnapovanjem" Garsije Palome.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik Srbija Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track