RASKOL! ŽESTOKA ŠAMARČINA PATRIJARHU VARTOLOMEJU: Sveta Gora odbila da pošalje delegaciju na ustoličenje čelnika Ukrajinske crkve!
Foto: Profimedia

CENTAR PRAVOSLAVLJA REKAO NE!

RASKOL! ŽESTOKA ŠAMARČINA PATRIJARHU VARTOLOMEJU: Sveta Gora odbila da pošalje delegaciju na ustoličenje čelnika Ukrajinske crkve!

Planeta -

Manastiri na Svetoj Gori odbili su da pošalju svoje predstavnike na ustoličenje čelnika Ukrajinske pravoslavne crkve, Epifanija, koje će se održati 3. februara u Kijevu.

Samo sedam od 20 samostana je glasalo za učestvovanje u ceremoniji, prenose ukrajine Vesti pozivajući se na grčku novinsku agenciju Romfeu, zaduženu za crkvene poslove.

Sveta zajednica Atosa je raspravljala o pismu ekumenskog patrijarha Vartolomeja, koji je od svetogorskih monaha tražio da učestvuju u delegaciji na ustoličenju novog poglavara Ukrajinske pravoslavne crkve. Iako nije bilo zvaničnih informacija, Romfea izveštava da Vartolomejev zahtev nije naišao na pozitivan odgovor.

Ovo je prilično težak udarac za ekumenskog patrijarha Vartolomeja mada je jasno da on ne namerava da odustane od stvaranja autokefalne UPC.

foto: Profimedia

Sveta Gora ili Atos je autonomna monaška država u sastavu Grčke i istoimeno poluostrvo s planinom na obalama Egejskoga mora. To je centar pravoslavlja, a ova odluka je poruka da je protiv Vartolomejeve odluke da prizna autokevalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

foto: AP / Lefteris Pitarakis

Posledice politike carigradskog patrijarha tek će se osetiti jer će UPC imati samostalnost samo na državnoj teritoriji Ukrajine, ali ne i na njenoj kanonskoj teritoriji, što će komplikovati crkvene i svetovne odnose u budućnosti u samoj Ukrajini, ali i sa susednim zemljama.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track