NAJMANJE 5.000 RADNIKA OTPUŠTENO JER SU TRAŽILI VEĆE PLATE: Prave odeću za ceo svet, a rade za siću (VIDEO)
Foto: AP

nekima preti i zatvor

NAJMANJE 5.000 RADNIKA OTPUŠTENO JER SU TRAŽILI VEĆE PLATE: Prave odeću za ceo svet, a rade za siću (VIDEO)

Planeta -

Vlasnici fabrika otpustili su više od 5.000 tekstilnih radnika u Bangladešu koji su tražili veće plate a stotine su suočene s policijskim optužbama, javili su danas aktivisti.

Bangladeš ima najveću izvoznu industriju tekstila posle Kine. Otpuštanja su usledila posle protesta hiljada radnika ranije ovog meseca.

Jedan od zvaničnika te industrije rekao je danas da su otpušteni radnici umešani u vandalizam ili druge izgrede ili su otpušteni kada su fabrike zatvorene zbog gubitaka.

foto: EPA

Jedan radnik je ubijen, a više od 50 je povređeno u sukobima za vreme protesta u oblastima Ašuliji, Daki, Gazipuru i Savaru.

Vlada je u novembru podigla minimalnu mesečnu zaradu za radnike u odevnoj industriji na 8.000 taka (96 dolara) sa 5.300 taka (63 dolara). Radnici nisu sa tim zadovoljni, tražili su više kao i primenu drugih povoljnosti koje su vlasti najavile.

foto: EPA

Sindikati i grupe aktivista traže da minimalna mesečna plata bude 193 dolara, ali vlasnici fabrika kažu da su pod ogromnim pritiskom da obezbede cene koje traže globalni brendovi.

Ta industrija izvozi odeću u vrednosti od oko 30 milijardi dolara godišnje, uglavnom za Evropu i Severnu Ameriku.

foto: EPA

Stotine su suočene sa optužbama za pljačku i vandalizam i neki su čak optuženi za pokušaj ubistva. Više od 50 radnika je uhapšeno i mnogi drugi su pobegli iz svojih iznajmljenih domova u industrijskim zonama.

"Mi smo saznali da je najmanje 5.000 radnika otpušteno, a prava cifra bi do sada mogla da bude oko 7.000", kažu aktivisti.

Predsednik Udruženja proizvođača i izvoznika odeće iz Bangladeša Sidikur Rahman rekao je da ne zna tačno koliko radnika je izgubilo posao, ali da nijedna nevina osoba nije suočena s pravnim problemima.

On je rekao da u industriji imaju nedostatak radnika i da nijedan vlasnik nema razloga nekog da otpusti bez valjanog razloga. On je rekao da je situacija sada pod kontrolom.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track