NAJVEĆE STEZANJE KAIŠA U ISTORIJI: Šveđani otpustili 4.500 državnih službenika, pokrenuli velike reforme
Foto: Profimedia

ne prezaju od nepopularnih mera

NAJVEĆE STEZANJE KAIŠA U ISTORIJI: Šveđani otpustili 4.500 državnih službenika, pokrenuli velike reforme

Planeta -

Oko 4.500 službenika švedskog Zavoda za zapošljavanje ostalo je bez posla. Zbog budžetskih ušteda i opsežne reforme tržišta rada ugasiće se desetine ispostava širom Švedske.

Državni budžet za 2019. godinu, izglasan u parlamentu sredinom decembra, predvideo je oko 85 miliona evra manje za plate zaposlenih. Odluka o jednom od najvećih istovremenih ukidanja radnih mesta u istoriji Švedske bila je jedina moguća posledica rezova.

U 240 ispostave u celoj Švedskoj zaposleno je oko 13.500 ljudi, što znači da će bez posla ostati trećina. Najviše otpuštanja će biti u provincijskim centrima, a najmanje u velikim gradovima.

Svi sadašnji radnici ostaće na svojim radnim mestima do aprila, odnosno, do kraja pregovora između sindikata i šefova oko otkaznih uslova.

Za razliku od nekih drugih država, koje ni u vreme teške recesije nisu posegnule za masovnim otpuštanjima državnih i javnih službenika, švedski političari ni sad se nisu ustručavali od sličnih poteza, ma kako oni nepopularni bili.

foto: Profimedia

Zanimljivo je da desničarske stranke stoje iza ovog nacrta budžeta, ali nezadovoljstvo trenutnom funkcijom Zavoda za zapošljavanje uglavnom deli i vladajuća koalicija levog centra.

Reforme će ići u smeru digitalizacije i povlačenja Zavoda kao aktivnog aktera u zapošljavanju. Komunikacija s nezaposlenima ubuduće će se voditi preko Skajpa, što znači da sagovornici mogu biti udaljeni i stotinama kilometara.

foto: Profimedia

Veću ulogu na tržištu rada trebalo bi da dobiju privatne firme, a Zavod bi zadržao kontrolnu funkciju.

Stopa nezaposlenosti u Švedskoj trenutno je oko 6 odsto, s naglaskom na to da su razlike u odnosu na poreklo velike. Među građanima rođenim u Švedskoj nezaposlenost je samo 3,6 odsto (dakle, rade svi koji žele da rade), dok je kod stranaca čak 19,9.

Sve ukazuje na to da će Švedska uskoro slediti norveški primer i krenuti putem spajanja Zavoda za zapošljavanje, Zavoda za zdravstveno osiguranje i Poreske uprave u jednu ustanovu.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track