JAPANSKI NOSAČI AVIONA - PRST U OKO RUSIJI: Abe uverava da će služiti samo za odbranu, ali sa MOSKVOM IMA NEREŠEN TERITORIJALNI SPOR (VIDEO)
Foto: Youtube Screnshot/Military Regio

strategija

JAPANSKI NOSAČI AVIONA - PRST U OKO RUSIJI: Abe uverava da će služiti samo za odbranu, ali sa MOSKVOM IMA NEREŠEN TERITORIJALNI SPOR (VIDEO)

Planeta -

Japanski premijer Šinzo Abe je u svom govoru u donjem domu japanskog parlamenta, održanom u sredu, 30. januara, izjavio, kako su Japanu potrebni mali nosači aviona za obezbeđivanje minimalnog nivoa odbrane.

„Sve se to nalazi u okvirima minimalno nužne samoobrane“, naglasio je Abe, odgovarajući na pitanje o planiranoj rekonstrukciji postojećeg japanskog nosača helikoptera „Izumo“ u nosač aviona. Pri tom je kazao kako je to nužno za obezbeđivanje dejstva aviona na japanskim ostvrima i da taj potez nema agresivni karakter.

Podsećamo: u decembru 2018.g. japanska vlada je usvojila novi odbrambeni program, shodno kom se dva nosača helikoptera, „Izumo“ i „Kaga“ trebaju da rekonstruišu u nosače aviona. Za njih će se od SAD-a kupiti 18 višenamenskih aviona s vertikalnim uzletanjem F-35B. Japanski ministar odbrane Takeši Ivaja, iskusni političar, koga je premijer Abe na tu dužnost imenovao početkom oktobra prošle godine, više puta je izjavljivao kako jačanje japanskih pomorskih snaga s nosačima aviona ne predstavlja smetnju drugim zemljama.

Međutim, ovde treba obratiti pažnju da je premijer Abe već pre izjavio kako se japanski suverenitet prostire na sve Južne Kurile i da promena u tom stavu Japana nema. Dodao je kako Japan garantuje da se na tim otocima neće izgraditi američka vojna baza. Takav stav Tokia uneo je dodatnu napetost u pregovorima s Moskvom oko povratka Japanu dva najjužnija i najmanja ostrva od ukupno 4 južnokurilska ostrva.

Ruski predsednik Putin sada insistira da kao osnova i polazna tačka sklapanja mirovnog sporazuma (dve zemlje još uvek nemaju potpisan mirovni sporazum o završetku 2. svetskog rata i samim tim su formalno još uvek u ratu, što ometa razvoj svestranih bilaterlnih odnosa pa Moskva i Tokio tu priču konačno žele da završe) mora biti japansko priznanje rezultata završetka Drugog svetskog rata, uključno i ruski suverenitet nad svim Južnim Kurilima što je odobreno od strane čitave međunarodne zajednice, nakon čega se tek može početi da pregovaraju o uslovima predaje dvau ostrva Japanu.

Rusku političku i javnu scenu uznemirila je spomenuta izjava premijera Abea do te mere da će taj sporazum biti još teže postići. Naime, u Rusiji malo ko vjeruje kako Japan, u svom, o SAD-u potpuno zavisnom položaju po pitanju odbrane, može u budućnosti garantovati ne širenje američkih vojnih baza i na ta ostrva, što bi imalo snažne reperkusije po rusku Tihookeansku flotu, baziranu u Vladivostoku, u smislu njenog otvorenog pristupa Tihom okeanu.

Osim toga, ruski analitičari i mediji ovih dana podsećaju kako Abe ovaj problem želi da reši jačanjem svojih prijateljskih odnosa s Putinom, a da pri tom Japan i dalje ima uvedene sankcije protiv Rusije po nalogu Vašingtona, u Savetu bezbednosti redovno glasa protiv ruskih predloga, gomila američku vojnu prosutnost na svojoj teritoriji i td.

Sve su to ozbiljni problemi kojima će se Tokio puno ozbiljnije morati da pozabavi ukoliko želi povratak dva najjužnija južnokurilska ostrva, što bi bio optimum, prihvatljiv po obe strane i na čemu one rade.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track