RUMUNSKA PREMIJERKA OPTUŽILA BRISEL ZA LICEMERJE: Nama zameraju da smo oštri prema demonstrantima, a niko ne priča šta rade Žutim prslucima! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

otvoreno

RUMUNSKA PREMIJERKA OPTUŽILA BRISEL ZA LICEMERJE: Nama zameraju da smo oštri prema demonstrantima, a niko ne priča šta rade Žutim prslucima! (VIDEO)

Planeta -

Rumunska premijerka Vjorika Danćila optužila je zapadnoevropske lidere da primenjuju dvostruke aršine kada kritikuju njenu zemlju zbog korupcije i oštrih mera protiv antivladinih protesta.

Danćila, čija vlada trenutno predsedava EU, ukazuje da je korupcija problem i u zapadnoj Evropi, ističući da među liderima Unije nije bilo povika kada se francuska policija sukobila s demonstrantima iz pokreta Žuti prsluci, prenosi danas Politiko.

Ocene rumunske premijerke odraz su tenzija između istočnih i zapadnih vlada u EU, koje su pojačane proteklih godina i prete da pronalaženje zajedničkog jezika među liderima bloka još više otežaju, ocenjuje briselski sajt.

"Rumuniji nije dozvoljeno ono što je drugim zemljama dopušteno da rade", rekla je Danćila u intervjuu Politiku, istakavši da je reč o "dvostrukim standardima".

Rumunska premijerka kaže i da nije videla da je iko došao u Evropski parlament i rekao "želimo rezoluciju o Francuskoj".

Rumunija se proteklih meseci suočila s rastućim kritikama Evropske komisije i Evropskog parlamenta da ta istočnoevropska zemlja nazaduje u borbi protiv korupcije i srlja ka istom neliberalnom putu na kakvom su već Poljska i Mađarska.

Premijerka Rumunije je, međutim, odbacila poređenja njene vlade s vladama u Budimpešti i Varšavi, koje su obe na udaru procedure EU zbog optužbi da krše

osnovne vrednosti evropskog bloka.

Takva poređenja je neretko pravio Gi Verhofstad, lider liberalne ALDE grupe u Evropskom parlamentu, a Dančila kaže da njegove primedbe pokazuju da je "on već u kampanji" uoči majskih izbora za novi saziv EP.

Dančila smatra nepoštenim i to što su samo njena zemlja i Bugarska podvrgnute nadzoru protiv korupcije kroz godišnji izveštaj EK.

"Videla sam pozamašne slučajeve korupcije i u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj. Niko nikada nije tražio da tamo bude uveden ovakav mehanizam", istakla je.

Kritičari, inače, optuuju vladajuću Socijaldemokratsku partiju (PSD) u Rumuniji za pokušaj da "progura" izmene zakona kako bi oslabila nezavisnost sudstva i pomogla političarima optuženim za korupciju, uključujući visoke zvaničnike PSD kao što je partijski Liviju Dragnea.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track