RAZBOLEO SE I VRATIO KUĆI, ALI 9 NJEGOVIH DRUGOVA NIJE BILO TE SREĆE: Misteriozna smrt studenata na Uralu i dalje potresa javnost! Tela pronađena bez očiju i usana! Rusija ponovo otvara istragu! (VIDEO, FOTO)
Foto: printscreen YT

jezivo

RAZBOLEO SE I VRATIO KUĆI, ALI 9 NJEGOVIH DRUGOVA NIJE BILO TE SREĆE: Misteriozna smrt studenata na Uralu i dalje potresa javnost! Tela pronađena bez očiju i usana! Rusija ponovo otvara istragu! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Krajem januara 1959. grupa od desetero studenata zaputila se na Ural u Rusiji. Osam mladića i dve devojke planirali su da za 16 dana ekspedicije pređu 300 kilometara.

Jedan od njih se usput razboleo i vratio kući, a ostali se nikad nisu vratili. Svi članovi ekspedicije bili su studenti i iskusni skijaši, a kamp su postavili na padinama planine Holatčahlj. Cilj im je bio da se popnu na Otorten, jedan od najopasnijih vrhova Urala. Predvodio ih je Igor Djatlov.

Posle nedelju dana niko od devet preostalih članova ekspedicije nije se javio svojim porodicama pa su oni zatražili pomoć spasilaca. Za nestalim planinarima tragala je i policija i policija i vojska. Posle šest dana potrage pronađeni su poderani šatori i u njima dnevnici nestalih studenata. Beživotna tela petero planinara pronađena su u šumi, dok se za preostalom četvorkom tragalo još puna dva meseca.

foto: printscreen YT

Povrede na njihovim telima bile su stravične. Neki od njih nisu imali oči, usne i velike delove lica, pokazala je obdukcija. Mesto gde su studenti stradali nazvano je Djatlovljev prolaz u čast vođe ekspedicije Igora Djatlova.

Kako javlja CNN, Rusija je posle 60 godina opet pokrenula istragu o tom slučaju.

Predstavnik regionalnog tužiteljstva Andrej Kurjakov je na konferenciji za novinare rekao da će istražioci imati pomoć prijatelja i porodica nastradalih studenata, ali i suvremene tehnologije. On je priložio više od 400 stranica materijala o istrazi.

foto: printscreen YT

Mnogobrojni članci, knjige i dokumentarci bavili su se ovom misterijom i pokušali da objasne šta se tačno događalo tih dana u ruskim planinama.

Naravno, tokom godina pojavilo se mnogo teorija zavere, a CNN piše da ih ima čak 75.

Jedna od prvih bila je da su planinare napali domoroci iz plemena Mansi, ali forenzičari koji su radili na slučaju utvrdili su da takve povrede nije moglo da nanese čovek.

foto: printscreen YT

Pitanje je hoće li istina ikada biti otkrivena. Rezultati istrage proglašeni su tajnim još 1959. godine, a manji deo njih objavljen je 90-ih godina prošlog veka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja