PRONAĐENI KRALJEVSKI DRAGULJI ŠVEDSKE: Ukradeni u holivudskom stilu, nađeni na neočekivanom mestu (VIDEO)
Foto: EPA

BAKSUZ

PRONAĐENI KRALJEVSKI DRAGULJI ŠVEDSKE: Ukradeni u holivudskom stilu, nađeni na neočekivanom mestu (VIDEO)

Planeta -

Švedska policija je pronašla deo ukradenih kraljevskih dragulja u Stokholmu i to u jednoj kanti za smeće.

Vlasti tvrde da postoje "sve indikacije" da su u pitanju relikvije koje su prošlog leta otete u pljački izveenom u holivudskom stilu.

Dve krune iz 17. veka, koje su prvobitno pripadale kralju Karlu X i kraljici Kristini, kao i kraljevska kugla, prenete su u julu u katedralu Strangnas.

Ukradeni predmeti napravljeni su od zlata, dragog kamenja i bisera i bili su zaključani u sigrurnosnim vitrinama. Veruje se da su krivci pobegli koristeći ogromnu mrežu obližnjih jezera.

Švedska policija potvrdila je u utorak da je jedan čuvar pronašao ono za što su verovali da su ukradeni krunski dragulji u sjevernom predgrađu Akersberge.

"Svaka indikacija sada sugeriše da je ukradena pogrebna regalija Karla X pronađena na području Stokholma, ali policija intenzivno radi na tome da potvrdi 100 odsto", navodi se u saopštenju švedske policije.

Policija je odbila da da dodatne informacije o njihovim naporima da potvrde verodostojnost predmeta, ali je portparol izjavio da su oni "najverojatnije" nestali krunski dragulji. Međutim, bilo je nejasno da li su i krune i kugla bile među predmetima nađenim na kantama za smeće.

Prošle godine ukradeni su i dragulji iz katarske kraljevske porodice sa izložbe u Veneciji vredni nekoliko miliona dolara.

Kurir.rs/NBC News

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track