MISTERIOZNO OSTRVO ZBUNILO NAUČNIKE: Nastalo je pre nekoliko godina, NASA hitno poslala ekspediciju da istraži! Ovo ih je posebno ZAPANJILO! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

ludilo

MISTERIOZNO OSTRVO ZBUNILO NAUČNIKE: Nastalo je pre nekoliko godina, NASA hitno poslala ekspediciju da istraži! Ovo ih je posebno ZAPANJILO! (VIDEO)

Planeta -

Naučnici NASA nedavno su prvi put stupili nogom na jedan od najnovije formiranih ostrva na svetu i otkrili da je trogodišnja kopnena masa prekrivena lepljivim, tajanstvenim muljem, ali i vegetacijom i živim svetom.

Vulkansko ostrvo se pojavilo pre tri godine u okeanu koji okružuje ostrvsku državu Tongu, a spada u jedan od tri novonastala ostrva koja su jedina u poslednjih 150 godina preživela duže od nekoliko meseci.

Fizičar i geolog Den Slejbek iz NASA Centra za svemirske letove Godard godinama je planirao da poseti tu udaljenu lokaciju jer naučnici još uvek nemaju dovoljno informacija o tome kako se i zašto formiraju nova ostrva.

Stoga je NASA naučni tim posetio to ostrvo u oktobru prošle godine, nakon što ga je prethodno proučavao koristeći se samo satelitskim snimcima, a na stranicama NASA pojavio se zanimljiv blog o iskustvu naučnika prilikom te posete.

Vulkansko ostrvo pojavio se 2015. godine i nema zvaničnog naziva. Ponekad ga se naziva Hunga Tonga-Hunga Ha'apai tj. imenima susednih ostrva.

Sllejbek i njegov tim stigli su na tlo koje je na satelitskim snimcima izgledalo kao crna, peščana plaža, ali zapravo se radilo o šljunku veličine graška po kom je bilo jako bolno hodati.

Vegetacija na otoku je počela da se širi, a sova kukuvija, kao i stotine morskih ptica, počela je graditi svoje gnezdo. Svetlo i lepljivo blato koje se prostiralo na ostrvu zbunilo je naučnike jer nisu mogli da shvate kako je nastalo.

"Na satelitskim snimcima vidite materijal svetle boje", rekao je Slejbek. "Radi se o blatu, o svetlom blatu koje je vrlo lepljivo. Stoga, mada smo ga videli svojim vlastitim očima, nismo znali o čemu se zapravo radi. Još uvek ne znamo kako je nastalo to blato jer se ne radi o pepelu".

Naučnici su prikupili uzorke stena za analizu minerala, a pomoću drona i preciznog GPS uređaja merili su visinu ostrva. S tim podacima, kreiraće 3D kartu novonastalog ostrva u visokoj rezoluciji, a Slejbek i njegove kolege nameravaju da se sledeće godine ponovno vrate na ostrvo i nastave sa istraživanjem.

Prema prvim procenama, ostrvo bi moglo preživeti i do 30 godina, pre nego što podlegne snazi okeana.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja