Najnovije vesti

MISTERIOZNO OSTRVO ZBUNILO NAUČNIKE: Nastalo je pre nekoliko godina, NASA hitno poslala ekspediciju da istraži! Ovo ih je posebno ZAPANJILO! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

ludilo

MISTERIOZNO OSTRVO ZBUNILO NAUČNIKE: Nastalo je pre nekoliko godina, NASA hitno poslala ekspediciju da istraži! Ovo ih je posebno ZAPANJILO! (VIDEO)

Planeta

Naučnici NASA nedavno su prvi put stupili nogom na jedan od najnovije formiranih ostrva na svetu i otkrili da je trogodišnja kopnena masa prekrivena lepljivim, tajanstvenim muljem, ali i vegetacijom i živim svetom.

Vulkansko ostrvo se pojavilo pre tri godine u okeanu koji okružuje ostrvsku državu Tongu, a spada u jedan od tri novonastala ostrva koja su jedina u poslednjih 150 godina preživela duže od nekoliko meseci.

Fizičar i geolog Den Slejbek iz NASA Centra za svemirske letove Godard godinama je planirao da poseti tu udaljenu lokaciju jer naučnici još uvek nemaju dovoljno informacija o tome kako se i zašto formiraju nova ostrva.

Stoga je NASA naučni tim posetio to ostrvo u oktobru prošle godine, nakon što ga je prethodno proučavao koristeći se samo satelitskim snimcima, a na stranicama NASA pojavio se zanimljiv blog o iskustvu naučnika prilikom te posete.

Vulkansko ostrvo pojavio se 2015. godine i nema zvaničnog naziva. Ponekad ga se naziva Hunga Tonga-Hunga Ha'apai tj. imenima susednih ostrva.

Sllejbek i njegov tim stigli su na tlo koje je na satelitskim snimcima izgledalo kao crna, peščana plaža, ali zapravo se radilo o šljunku veličine graška po kom je bilo jako bolno hodati.

Vegetacija na otoku je počela da se širi, a sova kukuvija, kao i stotine morskih ptica, počela je graditi svoje gnezdo. Svetlo i lepljivo blato koje se prostiralo na ostrvu zbunilo je naučnike jer nisu mogli da shvate kako je nastalo.

"Na satelitskim snimcima vidite materijal svetle boje", rekao je Slejbek. "Radi se o blatu, o svetlom blatu koje je vrlo lepljivo. Stoga, mada smo ga videli svojim vlastitim očima, nismo znali o čemu se zapravo radi. Još uvek ne znamo kako je nastalo to blato jer se ne radi o pepelu".

Naučnici su prikupili uzorke stena za analizu minerala, a pomoću drona i preciznog GPS uređaja merili su visinu ostrva. S tim podacima, kreiraće 3D kartu novonastalog ostrva u visokoj rezoluciji, a Slejbek i njegove kolege nameravaju da se sledeće godine ponovno vrate na ostrvo i nastave sa istraživanjem.

Prema prvim procenama, ostrvo bi moglo preživeti i do 30 godina, pre nego što podlegne snazi okeana.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Screenshot

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...