LAVROV ODGOVARA TRAMPU: Mi smo svoje rekli, UZVRAĆAMO istom merom! Ovo je Putinov stav!
Foto: AP

IZLAZAK IZ SPORAZUMA

LAVROV ODGOVARA TRAMPU: Mi smo svoje rekli, UZVRAĆAMO istom merom! Ovo je Putinov stav!

Planeta -

Rusija će za šest meseci izaći iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), u okviru recipročnog odgovora na povlačenje Sjedinjenih Država, prenela je danas ruska novinska agencija Interfaks izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je proteklog vikenda izjavio da je Rusija suspendovala sporazum o kontroli nuklearnog oružja iz vremena Hladnog rata, pošto su SAD saopštile da se povlače iz tog sporazuma, optuživši Moskvu za njegovo kršenje.

Moskva je već sve rekla o problemu Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, obrazložila i razloge recipročnih akcija na obustavu Vašingtona o učešću u sporazumu, izjavio je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

"Što se tiče Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, mi smo već sve rekli kao odgovor na optužbe SAD. Predsednik Putin je dao naš stav: mi ćemo odgovoriti" rekao je Lavrov na kraju sastanka sa turkmenistanskim kolegom Rašidom Meredovom.

"O daljim pregovorima — na ovu ili druge teme koje se tiču strateške stabilnosti, kontroli naoružanja, predsednik Putin je jasno izložio naš stav: nisu izostale naše inicijative o pitanjima koja smo predočavali kolegama u SAD i NATO", dodao je Lavrov.

On je podsetio da je Moskva više puta podsetila na te inicijative, pozivala da se "počnu razgovori i ne odugovlači sa pitanjima vezanim za moguće produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju", čiji rok ističe 2021. godine.

Zvanična Moskva demantuje kršenje sporazuma.

Kurir.rs/ Tanjug/ Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track