JUNKER OTKAČIO TEREZU MEJ: Gotovo je! Nema više pregovora o Bregzitu! (VIDEO)
Foto: EPA

ŽESTOKO

JUNKER OTKAČIO TEREZU MEJ: Gotovo je! Nema više pregovora o Bregzitu! (VIDEO)

Planeta -

BRISEL - Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kazao je britanskoj premijerki Terezi Mej tokom "robusnih, ali konstruktivnih razgovora" koje su danas imali u Briselu da Evropska unija neće ponovo pregovarati sa Londonom o sporazumu o Bregzitu.

"Razgovori su održani u duhu zajedničkog rada na postizanju urednog povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva (UK) iz EU", kazao je Junkerov portparol Margaritis Shinas na konferenciji za medije.

Navodi se da je Shinas dodao da je evropski blok spreman da više poradi na deklaraciji koja treba da prati nove odnose EU i UK nakon Bregzita.

Junker je poručio da je Mejova predstavila razne opcije kojima bi trebalo odgovoriti na zabrinutost izraženu u britanskom parlamentu u vezi sa bekstopom irske granice. Bekstop je osmišljen tako da se zadrži otvorena granica na ostrvu u slučaju da Velika Britanija napustili EU bez sporazuma. U pitanju je svojevrsna bezbednosna mreža koja garantuje da neće biti "tvrde granice" između dve Irske čak i ako Britanija napusti EU bez sporazuma.

Junker je takođe rekao da se sda Mejovom dogovorio da njihovi timovi i rade zajedno kako bi utvrdili "da li se može pronaći put dalje". Njih dvoje opet će se sastati krajem februara, dok će se njihovi glavni pregovarači za Bregzit - Mišel Barnije u ime EU i Stiven Barkli u ime Ujedinjenog Kraljevstva - sastati u ponedeljak.

Mejova je ranije danas stigla u sedište Evropske unije u Briselu, u novom pokušaju da ponovo otvori razgovore sa EU o Bregzitu. AP je preneo da će se ona, osim sa Junkerom, sastati i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i predsednikom evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.

Donji dom britanskog parlamenta je prošle nedelje glasao da se od EU zahteva da napravi "alternativne aranžmane" po pitanju bekstopa, što je glavna prepreka da se britanski parlament saglasi sa sporazumom britanske premijerke o Bregzitu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track