Najnovije vesti

OVO JE PRVI MOST KOJI ĆE SPOJITI RUSIJU I KINU: Biće dugačak 2 km, a pregovarali su 28 godina dok nisu počeli sa gradnjom (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

veliki poduhvat

OVO JE PRVI MOST KOJI ĆE SPOJITI RUSIJU I KINU: Biće dugačak 2 km, a pregovarali su 28 godina dok nisu počeli sa gradnjom (VIDEO)

Planeta

Izgradnja završne palube železničkog mosta preko reke Amur biće završena sledećeg meseca.

To će biti deo dugoočekivane infrastrukture koja treba da poveže daleki istok Rusije sa najsevernijom kineskom pokrajinom Heilongđiang.

Most će se prostirati od Nižnjelenjinskoja (jevrejske autonomne regije) do Tongđianga i postaće prvi železnički most između dve zemlje. Deo preko reke Amur je dug 2,2 kilometra, a ukupna dužina te saobraćajnice biće oko 20 kilometara. Kina je već završila izgradnju svog dela mosta.

Rusija planira izvoz ruda, uglja, mineralnih đubriva, drvne građe i druge robe preko železničke infrastrukture u Kinu.

Izgradnja prekograničnog mosta između Rusije i Kine zvanično je počela 2016. godine, nakon 28 godina pregovora. Novi most i prateća infrastruktura koštaće više od 300 miliona dolara i biće duga 19,9 kilometara. Oko 6,5 kilometara mosta i saobraćajnih raskrsnica nalaziće se u Kini, a preostalih 13,5 kilometara u Rusiji. Dužina glavnog visećeg mosta biće oko 1.300 metara, a širina 14,5 metara.

Most će u velikoj meri olakšati trgovinu između dve zemlje, jer će trasa biti približno 3.500 kilometara kraća od trenutne. Do 2020. očekuje se porast prometa za 10 puta, sa 300.000 na tri miliona tona.

Kurir.rs/RT Foto: Youtube/Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...