Najnovije vesti

LAŽNA POKAHONTAS STALA TRAMPU NA CRTU: Senatorka tvrdila da je Indijanka, a sad se kandidovala za predsednika SAD
Foto: AP

AMBICIOZNO

LAŽNA POKAHONTAS STALA TRAMPU NA CRTU: Senatorka tvrdila da je Indijanka, a sad se kandidovala za predsednika SAD

Planeta

VAŠINGTON - Demokratska senatorka Elizabeta Voren kandidovala se zvanično za predsednicu SAD u gradu radničke klase - Lorensu u državi Masačusets.

 

Svoju kampanju za 2020. zasnovala je na populističkom pozivu na borbu protiv ekonomske nejednakosti i izgradnju Amerike "koja je dobra za sve".

 

Najavljujući kampanju, Vorenova je odlučno pozvala na promene, osudila "tesnac" u kojem se našla srednja klasa, u situaciji u kojoj, prema njenim rečima, "bogati ne moraju da polažu odgovornost, a svi ostali dobijaju premalo prilika za uspeh.", preneo je Glas Amerike.

Ona i njene pristalice nadaju se da će je ta poruka odvojiti od ostalih, brojnih kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, i da će joj pomoći da prevaziđe kontroverze u vezi sa ranijim tvrdnjama o poreklu iz zajednice američkih Indijanaca.

 

Iznoseći konkretne političke predloge, od zdravstvenog osiguranja za sve, finansiranog iz budžeta, do eliminisanja vašingtonskog "lobiranja kakvo sada postoji", Voren je izbegla da direktno napada predsednika Donalda Trampa.

Umesto toga se založila za "širi, institucionalni zaokret", pozivajući svoje pristalice da izaberu "vladu koja donosi drugačije odluke, odluke koje odražavaju američke vrednosti."

To što je najavila kandidaturu u u siromašnom industrijskom gradiću, i to na mestu jedne fabrike gde su pre oko 100 godina radnici, pretežno imigranti, stupili u štrajk, sasvim je na mestu za političarku koja se godinama bori za prava potrošača.

 

Vorenova je prvi istaknuti demokrata koji je pokazao interesovanje da se uključi u trku za Belu kuću, ali odmah se suočila s problemima. U protekle dve nedelje se dva puta izvinila što se, na početku svoje karijere, u više navrata pozivala na svoj identitet pripadnice zajednice američkih starosedelaca. Ta tvrdnja je dala municiju republikancima i mogla bi da baci senku na njenu kampanju.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...