Najnovije vesti

DEVOJČICA (14) SE UBILA, A KAD RODITELJI POČELI DA KOPAJU PO NJENOM PROFILU OTKRILI SU JEZIVE STVARI: Posle tragične smrti tinejdžerke INSTAGRAM MENJA PRAVILA
Foto: Printscreen/ Twitter

POSLE TRAGEDIJE

DEVOJČICA (14) SE UBILA, A KAD RODITELJI POČELI DA KOPAJU PO NJENOM PROFILU OTKRILI SU JEZIVE STVARI: Posle tragične smrti tinejdžerke INSTAGRAM MENJA PRAVILA

Planeta

Nakon što je otac četrnaestogodišnjakinje koja je počinila samoubistvo izneo optužbe protiv Instagrama navevši da snosi deo odgovornosti za njenu smrt, zvaničnici te društvene mreže su obećali da će uneti rigoroznije kontrole i zabranu objavljivanja bilo kakvih slika koje ukazuju na samopovređivanje.

Najavljen je niz promena pravilnika uključujući zabranu objava koje prikazuju bilo kakav oblik samopovređivanja, ali i uklanjanje svega što poziva na to, pa i pretrage i tagove s izuzetkom pojedinog sadržaja koji možda ukazuju da je neko u opasnosti. S druge strane, slike rana koje su zacelile će ostati dozvoljene.

Ministar zdravlja Velike Britanije Met Hankok pre koji dan je pozvao na razgovor Adama Moserija, glavnog čoveka Instagrama. Hankok je i ranije skretao pažnju na to da bi društvene mreže trebalo da "učine više" povodom oblikovanja uticaja koje imaju na živote i mentalno zdravlje tinejdžera.

"Ništa mi nije važnije od bezbednosti osoba koje koriste Instagram. Nismo stigli do nivoa na kom želimo da budemo kada je u pitanju samopovređivanje i samoubistvo i moramo da učinimo još toga za najranjivije članove našeg društva. Na meni je odgovornost da to izdejstvujem. Poboljšaćemo se i posvećeni smo pronalasku i uklanjanju takvog sadržaja, a sarađivaćemo i sa stručnjacima da bismo pronašli načine za davanje podrške ljudima kada im je najpotrebnija", rekao je Moseri.

Inače, odluka je doneta nakon što je Ijan Rasel, otac četrnaestogodišnje Moli, izneo optužbe da je ta društvena mreža doprinela da njegova ćerka digne ruku na sebe. Naime, Moli je umrla 2017. sa samo 14 godina, a nakon smrti njena porodica je na njenom Instagram nalogu pronašla sadržaje povezane sa depresijom i samoubistvom.

Kurir.rs/ Dejli mejl

Foto: Printscreen/ Twitter

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...